Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena gasa
  • 19.08.2022. 15:00

Ipak neće doći do divljanja cena ruskog gasa?

Dalji rast već kritično visokih cena gasa za evropsku industriju mogao bi dovesti do pada potrošnje.

Foto: Depositphotos/wasja
  • 117
  • 24
  • 0

Isporuke gasa iz ruskih gasovoda Evropi mogle bi da dosegnu novu povesno najniži nivo u avgustu, navodi se u izveštaju Centra za energetski razvoj, prenosi agencija Tass.

Navode kako bi do kraja godine proizvodnja ruskog Gazproma mogla pasti ispod 400 milijardi kubičnih metara. Njihova isporuka Evropi iznosila je u julu oko 3,5 milijardi m3 što je pad od 25 odsto u odnosu na jun, dok su cene u sedmom mesecu porasle 60 odsto, u odnosu na šesti. 

Najavili veliki rast 

Početkom ove nedelje Gazprom je objavio da ne isključuju mogućnost da bi cene u Evropi ove zime mogle da porastu iznad rekordne brojke od 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Argument za ovaj rast pronašli su u cenama gasa na evropskom tržištu koje su dosegle 2.500 dolara za 1.000 m3.

"Prema  procenama, ako se taj trend nastavi, cene će ove zime premašiti 4.000 dolara za 1.000 kubičnih metara", najavili su. 

Dakle, Gazprom je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 odsto, a izvoz za trećinu. Od januara do sredine avgusta proizveli su 274,8 milijardi, a izvezli 78,5 milijardi kubnih metara gasa.

Rast cena - pad potrošnje

Kako bi nadoknadili pad snabdevanja Severnim tokom, cena bi trebalo da poraste za oko 25 odsto u avgustu. Ali, stručnjaci Centra smatraju da je takvo povećanje malo verovatno jer su trenutne već kritično visoke za evropsku industriju, a dalji bi rast, posledično, samo doveo do pada potrošnje u EU.

Istovremeno, navode da smanjenje isporuke Severnim tokom na oko 33 miliona kubnih metara dnevno nije rezultiralo padom stope punjenja podzemnih skladišta gasa. Tako će, na primer, Nemačka već ovog meseca moći postići svoj cilj snabdevanja za 95 odsto pre sezone grejanja, u slučaju da se zadrži trenutna stopa popunjenosti.


Tagovi

Gazprom Pad potrošnje Cena gasa Isporuka gasa Ruski gas


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.