Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 07.07.2020. 10:00

IPARD Mera 7: Ne morate biti sa sela da biste dobili sredstva za razvoj seoskog turizma?

Ono što posebno treba istaći jeste da zainteresovani za podsticaje IPARD-a ne moraju imati prebivalište u ruralnom području, odnosno na selu. Preciznije, onaj ko želi da uloži u seoski turizam može da žive u bilo kom mestu u Srbiji, jedino što mesto gde žele da novac ulažu mora biti na ruralnom području.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 540
  • 25
  • 0

Od početka ovog meseca, svi zainteresovani mogu konkurisati zahtevima na prvi Javni poziv za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, odnosno za ulaganja u seoski tuirzam.

Kako ističe Uprava za agrarna plaćanja, IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu do 65 odsto vrednosti prihvatljivih troškova investicije, umanjenom za iznos poreza na dodatu vrednost. Korisnik IPARD podsticaja može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u iznosu od najmanje 5.000 evra, a najviše 300.000 evra po zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost investicije. 

Ne morate da imate prebivalište na selu?

Kako istražuje Dnevnik, ono što je važno posebno istaći jeste da zainteresovani za podsticaje IPARD-a ne moraju imati prebivalište u ruralnom području, odnosno na selu. Preciznije, onaj ko želi da uloži u seoski turizam može da žive u bilo kom mestu u Srbiji, jedino što mesto gde žele da novac ulažu mora biti na ruralnom području.

IPARD Mera 7: Zahtevi od 1. jula - investicije do 300.000 evra

Novac se daje se za izgradnju ili rekonstrukciju objekata, njihovo opremanje u svrhu pružanja turističkih i ugostiteljskih usluga, na primer, između ostalog, prenoćišta. Tako se mogu renovirati sobe ili objekti i pretvarati u restorane i druge prostorije - za degustaciju pića i hrane. Mogu se preuređivati ili graditi objekti za rekreaciju, za uređenje ili izgradnju turističkih kampova, poboljšanje objekata na otvorenom za jahanje, ribolov u unutrašnjim vodama, biciklizam, tematske staze, pejzažne radove - na primer, za uređenje dvorišta i prilazne puteve ugostiteljskih objekata.

U toku izrada vodiča IPARD mere 7

IPARD fond dodeljue novac i za troškove marketinga, kao što su štampanje propagandnog materijala, poretanje/održavanje sajta, zatim za mašine, mehanizaciju i opremu (osim sitnog ugostiteljskog inventara), i investicije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije radi obavljanja registrovane ugostiteljske, odnosno turističke delatnosti, pa sve do kupovine bicikala...

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je izrada vodiča za korisnike IPARD Mere 7 u elektronskoj i papirnoj formi u toku, kao i da će organizovane i radionice, prenosi ovaj medij.

IPARD 2020 u znaku mehanizacije i ruralnog turizma

Kako smo ranije pisali, ova mera ima za cilj povećanje stepena razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, uz mogućnost stvaranja novih radnih mesta, što bi direktno uticalo na prihod gazdinstava. Takođe, na ovaj način doprineće se poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područijima. Zainteresovani mogu slati zahteve za ova konkurs do 1. oktobra.


Tagovi

IPARD fond IPARD konkursi Seoski turizam Ulaganje Zahtevi Javni poziv Ruralna područja Ruralni turizam


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D