Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stambena kriza
  • 07.10.2022. 15:00

Irska daje sredstva za obnovu napuštenih nekretnina

Da bi ušle u ovu shemu podrške, nekretnine moraju biti izgrađene pre 1993. i prazne više od dve godine.

Foto: Depositphotos/igabriela
  • 96
  • 53
  • 0

Irska vlada je najavila bespovratna sredstva građanima da obnove napuštena imanja širom zemlje. Za tu je svrhu obezbedila fond od 50 miliona evra, a iznos po nekretnini ide od 30.000 do 50.000 evra za kuće koje će vlasnicima biti glavno prebivalište, jednostavnije rečeno, dom korisnika podrške.

Smatra se da je takvih stambenih jedinica više od 57.000. 

Izgrađene pre 1993. 

Podrška se prvenstveno odnosi na iznos od 30.000 evra bespovratnih sredstava. Ali, ako se očekuju i veći troškovi obnove, koji će premašiti prvobitni iznos, biće odobreno još 20.000 evra. U tom slučaju podnosilac zahteva će morati da potvrdi da je nekretnina zaista zapuštena i opasna po bezbednost ljudi. To će, naravno, morati da dokaže stručna osoba. 

Bespovratna sredstva se takođe mogu kombinovati s onima Uprave za održivu energiju Irske "Better Energy Home Sheme", koje potencijalno nude dodatnih 26.750 evra, piše Irish Times

Da bi ušle u ovu shemu podrške, nekretnine moraju da budu izgrađene pre 1993. i prazne više od dve godine. Prijave za bespovratna sredstva nadgledaće lokalne vlasti.

Pravilo od 400 stanovnika

Ono što u Irskoj smatraju nepravednim je pravilo da nekretnine koje ispunjavaju uslove moraju biti u gradovima i selima s populacijom od više od 400 osoba. Puno je onih koji bi želeli da iskoriste ova sredstva, ali se ne uklapaju u okvire, piše Thats Farming

"Mnogi ljudi, koji žele da renoviraju postojeće domove, ne mogu pristupiti shemi samo zbog ovog pravila", izjavila je portparolka Sin Feina za ruralni razvoj Kleir Keran koja od vlasti traži da bude fleksibilnija. 

Uveli i porez na prazne nekretnine

Zanimljiva informacija je i ta da je irska vlada u svoj proračun uvela novi porez na prazne nekretnine, kao odgovor na stambenu krizu u toj zemlji.  

Primenjivaće se na one koje su zauzete manje od 30 dana u periodu od 12 meseci. Cilj je podstaći vlasnike da ih iznajmljuju ili prodaju. 

S obzirom na broj praznih i zapuštenih nekretnina u našoj državi, i mi smo više nego zreli za ovakve mere. Ako može Irska, zašto se ovakva praksa ne bi mogla sprovesti i kod nas? 


Tagovi

Stambena kriza Irska Potpore Napuštene nekretnine Kleir Keran


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.