Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 06.08.2017. 13:00

Ishrana priplodnih ovaca

U praksi se retko dešava da ovca ojagnji petorke. Ipak, našeg sagovornika je u štali sačekalo pravo iznenađenje. Kolika je važnost pravilne ishrane priplodnih ovaca, kao i nakon jagnjenja, saznajte u tekstu.

Foto: Rajko Jeremić
  • 3.563
  • 149
  • 0

Veoma retko se dešava da ovce ojagnje više od jedne, eventualno dve prinove. Veći broj jagnjadi je pravo iznenađenje. U našim krajevima su čak i blizanačke trudnoće kod domaćih životinja velika blagodat za stočare.

U ovoj fazi je posebno potrebno obratiti pažnju na ishranu ovaca. Ona je važna pre, tokom i posle jagnjena, a posebno u periodu laktacije. Važnost pravilne ishrane još je veća nakon jagnjenja - petorki!

Petorke rase il de frans

Domaćin Rajko Jeremić iz sela Ljuljaci kod Knića doživeo је veliko iznenađenje u svojoj štali. Oko 6 sati ujutru, kada je krenulo jagnjenje jedne od ovaca, nije ni mogao da nasluti da će ojagnjiti petorke.

"Imam 13 ovaca rase de frans. Kod dve ovce sam očekivao da se ojagnje. Kada je jutros krenulo jagnjenje jedne od njih, došao sam da pomognem. Mom čuđenju nije bilo kraja. Niko nije očekivao da će ih biti pet, od toga četiri muška i jedno žensko. Tri su dobro, hranim ih na svakih sat vremena. Za dva ne znam da li će preteći. Svi su davali znake života kada su se rodili", kaže Jeremić.

Prema njegovim rečima, do sada na njegovom gazdinstvu nisu rađale petorke, ali trojke jesu nekoliko puta. Slučaj jagnjenja petorki nije zabeležen u ovim krajevima. Interesantno je da mu se ove godine i krava obliznila, a komšiji čak četiri.

Uprkos ovako dobroj godini za stočarstvo u ovom kraju, Rajko kaže da se od poljoprivrede teško može živeti. Ovde živi od svog rođenja, gde se ceo život bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Pored ovčarstva, bavi se još i govedarstvom, pčelarstvom i ratarstvom.

Kvalitetna ishrana priplodnih ovaca

Stučnjaci Neđeljko Pipović i Nebojša Đurić na blogu PSSS savetuju da su potrebe priplodnih ovaca za hranljivim materijama različite, što zavisi od proizvodno-fizioloških faza u kojima se nalaze. U periodu 15-20 dana pre oplodnje, koji se naziva period mrkanja, potrebno je obezbediti dobru pašu i 100g - 200g kvalitetne koncentrovane smeše.

U periodu bremenitosti ishrana ovaca je zahtevnija u odnosu na period mrkanja. Pa tako u prva tri meseca idealan obrok čini dobra paša i 200g - 300g kvalitetnog koncentrata. Potrebe za hranljivim materijama se povećavaju u drugoj fazi bremenitosti (60 dana pre jagnjenja). Ishranu ovaca u ovom periodu treba da čine sledeći elementi:

  • 1,5 kg - 2 kg stočnog hraniva;
  • 1,5 kg - 2 kg kvalitetne silaže;
  • 1,5 kg - 2 kg kvalitetnog sena (livadskog ili lucerkinog) i
  • 300 g- 400 g koncentrata.

Sedam dana pre jagnjenja smeša koncentrata se smanjuje za polovinu, silaža se isključuje iz obroka i ishrana se bazira na senu najboljeg kvaliteta po volji. Dva dana pre jagnjenja potrebno je smešu koncentrata potpuno isključiti iz obroka. Po jagnjenju ovci se daje seno i mlaka voda sa 200 g pšeničnih mekinja, koja se drugog dana povećava na 300 g, a četvrtog na 400 g. Do sedmog dana nakon jagnjenja u obrok se uvodi smeša koncentrata za ovce u laktaciji, zatim se nakon deset dana u ishranu može uvesti i silaža.

U periodu laktacije kod ovaca povećane su potrebe za stočnim hranivima. Strukturu obroka u toj fazi trebalo bi da čini:

  • 1 kg stočne repe,
  • 1,5 - 2 kg livadskog sena,
  • 200 g koncentrata,
  • 15 g mineralnih materija.

Struktura obroka se razlikuje takođe i dve nedelje nakon jagnjenja i čini ga:

  • 1 - 2 kg silaže ili 1 - 1,5 kg stočne repe;
  • 1,5 kg - 2 kg livadskog sena;
  • 400 g koncentrata, s tim što je ovcama koje doje blizance potrebno davati i do 600g.

Foto: Rajko Jeremić


Tagovi

Ovce Jagnjad Ishrana Ljuljaci Knić


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta