Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna odbrana
  • 10.06.2020. 13:00

Ispaljen rekordan broj protivgradnih raketa - skoro 990

Novom automatizovanom sistemu potrebno je svega 20 sekundi da ispali rakete i može da gađa do 16 ciljeva. Ove godine počinje i izgradnja potpuno novih automatskih sistema na radarskom centru Užice i Radarskom centru Bukulja čime će se zaštiti i druge dve najkritičnije tačke u Srbiji, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: WikimediaCommons/Gmihail (ilustracija)
  • 279
  • 13
  • 0

Samo u toku jučerašnjeg dana sa 243 lansirna centra je ispaljeno čak 983 rakete što predstavlja apsolutni rekord do sada, navelo je u saopštenju Ministarstvo poljoprivrede.

"Kako bi obezbedili maksimalnu moguću zaštitu kako voćarskih zasada i useva uopšte, tako i druge imovine, samo za ovu godinu obezbeđeno je 17.000 raketa, iako je optimalan broj za naše potrebe daleko manji i iznosi oko 12.000. Rekord u broju ispaljenih raketa postignut je samo zahvaljujući novim automatskim lansirnim stanicama koje su još prošle godine raspoređene u okviru Radarskog centra Valjevo", navodi resorno ministarstvo.

Novom automatizovanom sistemu potrebno je svega 20 sekundi da ispali rakete i može da gađa do 16 ciljeva. Ove godine počinje i izgradnja potpuno novih automatskih sistema na radarskom centru Užice i Radarskom centru Bukulja čime će se zaštiti i druge dve najkritičnije tačke u Srbiji.

Za protivgradnu zaštitu više od 600 miliona dinara

Vremenske nepogode tokom prethodnog perioda pogodile su veliki deo Srbije, tokom kojih su oštećene mnoge biljne kulture poljoprivrednih proizvođača.

Ko, šta i koliko čini na protivgradnoj zaštiti Srbije?

Podsetimo, sredstva za finansiranje sistema odbrane od grada najvećim delom obezbeđuju se iz budžeta Republike Srbije, pa je ove godine za tu namenu obezbeđeno nešto više od 616.000.000 dinara.

Ministarstvo podseća da u kontinuitetu sprovodi meru podsticaja za premiju osiguranja i to od 2006. godine do danas. Podsticaji koji obuhvataju premiju osiguranja na osnovu Pravilnika o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje odnose se na premiju za osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja.


Tagovi

Protivgradna zaštita Protivgradna odbrana Lansirne stanice Rakete Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.