Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 06.11.2018. 18:15

Italija: Mere podrške porodici i poljoprivredi

Kako su Italijani odlučili da reše problem iseljavanja sa sela i pad nataliteta?

Foto: Pixabay / kordi_vahle
  • 268
  • 12
  • 0

Kako su Italijani odlučili da reše problem iseljavanja sa sela i pad nataliteta? Vlada je predložila da se porodicama koje se odluče na treće dete ponudi državno poljoprivredno zemljište. Cilj je da se ohrabri socio-ekonomski razvoj ruralnih sredina i da se istovremeno podrži porodicu.

Kako prenosi Euractiv, polovina parcela koje bi išle u raspodelu nalazi se na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države i nije za korišćenje u druge svrhe, dok drugu polovinu čini napušteno i neobrađivano zemljište u regionima na jugu Italije. Sve je još uvek u fazi predloga, a za sprovođenje te politike biće doneta posebna uredba.

"Ideja povratka zemlji doživela je renesansu u Italiji, posebno među mladima. Cilj mere je da pomogne ljudima koji žele da se bave poljoprivredom da dođu do zemlje. U Italiji ima premalo dece i ta mera treba da pomogne da se trend preokrene. Zbog toga Ministarstvo želi da pruži doprinos ohrabrujući, posebno u seoskim srediama, rađanje dece", rekao je ministar poljoprivrede Đan Marko Ćentinajo (Gian Marco Centinaio).

Broj rođenih u Italiji u 2017. bio je na rekordnom minimumu od samo 458.141 , za 2% manji nego 2016.

Raspodela bi trajala najmanje 20 godina

Raspodela poljoprivrednog zemlišta potrajala bi najmanje 20 godina i odnosila bi se samo na porodice sa trećim detetom rođenim 2019, 2020. ili 2021. Postoji slaba mogućnost i da zemlju besplatno dobiju i neke od 4,2 miliona porodica sa jednim detetom - ako sada dobiju blizance ili jedno dete 2019. i još jedno do kraja 2021. 

Predlog bi se odnosio i na strance koji žive u Italiji najmanje deset godina, jer bi u suprotnom bila dovedena u pitanje ustavnost mere. Udeo rođenih iz grupe nedržavljana Italije u ukupno rođenim porastao je na gotovo 15% u 2012. sa gotovo 5% u 2000.

Poljoprivrednici: Dobra ideja za nove generacije

Vodeće udruženje poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti) čini pola miliona poljoprivrednika. Oni procenjuje da se poljoprivredno zemljište u vlasništvu države prostire na pola miliona hektara od gotovo 13 miliona hektara površine koja se koristi u Italiji. Vrednost se procenjuje na 9,9 milijardi evra, a prosečna cena hektara u Italiji je 20.000 evra.

"To je plodna zemlja, ali se najveći deo ne koristi dovoljno, jer nedostaje preduzetničko upravljanje sposobno da poboljša iskorišćenost. Davanjem te zemlje poljoprivrednicima, država bi se oslobodila troškova i, pre svega, to bi bilo dobro za nove generacije kojima je slaba dostupnost zemlje za obradu jedna od glavnih prepreka za ulazak u poljoprivredni sektor", navode u udruženju.

Opozicija: Neo-srednjovekovni predlog

Opozicija kritikuje ovaj predlog, rekavši da se radi o "neo-srednjevekovnoj" inicijativi. "Politike koje podržavaju natalitet i porodicu su dobrodošle, ali bi bilo bolje da Italija primeni mere pravnog poretka u okviru evropskih socijalnih prava, poput odsustva za majke i očeve", rekao je italijanski senator Đani Pitela (Gianni Pittella).

Mateo Di Paolo, kooridator partije +Evropa Eme Bonino tvrdi da umesto da se foukusira na slabu produktivnost poljoprivrede, Vlada Italije razmišlja da pravi male farme a onda, kada se ispostavi da italijanski proizvodi nisu konkurentni, traži protekcionističke mere.


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Italija Natalitet Poljoprivredno zemljište Coldiretti Gian Marco Centinaio


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer