Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lešnika
  • 29.04.2015. 13:00

Italijani žele proširiti proizvodnju lešnika

Italijanska kompanija želi da zakupi novih 280 ha zemljišta za organski uzgoj lešnika. U planu su i prerađivački kapaciteti, ali i uzgoj drugih vrsta voća.

  • 174
  • 8
  • 0

Italijanska kompanija Rigoni di Asiagio zainteresovana je da zakupi dodatnih 280 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za potrebe organskog uzgoja lešnika. Istaknuto je to na jučerašnjem sastanku predsednika Opštine Negotin, Jovana Milovanovića sa generalnim direktorom italijanske komapnije, Andreom Rigonijem.

Početkom godine, ova je komapnija potpisala ugovor o zakupu 190 hektara zemljišta na kojem će zasnovati organsku proizvodnju lešnika.

U planu i prerađivački kapaciteti

Milovanović je tom prilikom istakao kako je italijanskoj kompaniji u planu i izgradnja prerađivačkih kapaciteteta, što će obezbediti i nova radna mesta. Osim toga, planovi za budućnost uključuju i zakup 3.000 hektara zemljišta na ovom prostoru te uzgoj i drugih vrsta voća poput kajsija, višanja i malina kao i prenošenje znanja, kako bi domaći poljoprivrednici u ovom projektu mogli da učestvuju kao kooperanti. Na ovaj se način zaista otvaraju brojne mogućnosti za lokalno poljoprivredno stanovništvo, a time i za dalji razvoj opštine Negotin.

Sadnja lešnika očekuje se u maju

Rezultati analize zakupljenog zemljišta očekuju se u maju, nakon čega će započeti sadnja lešnika, za koju se zasadi pripremaju u Bugarskoj, gde ova kompanija ima pogone, a rade se i analize za zemljišta koja su u planu za zakup, kako bi na vreme sve bilo spremno.

Kao jedan od problema u ovom procesu, Milovanović je istakao i problem vasništva jer je bilo zemljišta u procesu restitucije. No, sada je, zahvaljujući saradnji sa katastrom, zemljište pripremljeno i svakog trenutka može da se ponudi zainteresovanim zakupcima.


Tagovi

Italijanska kompanija Uzgoj lešnika Domaći poljoprivrednici Kooperanti Prerađivački kapaciteti Negotin Analiza zemljišta Andrea Rigoni Jovan Milovanović Kajsije Višnje Maline Kupci Katastar