• Bezbednost hrane
  • 01.07.2019. 16:30

Italijanska policija traga za Srbinom koji je u EU izvozio otrovni sok od jabuke

Italijanska policija traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova koji je osumnjičen da je kao član organizovane kriminalne grupe izvozio iz Srbije koncentrovani sok od otrovnih jabuka, a koji je na tržište EU plasiran kao organski.

Foto: Bigstockphoto/hansenn
  • 808
  • 40
  • 0

Italijanski mediji navode da je velika međunarodna prevara u trgovini organskim proizvodima, u kojoj je učestvovala i jedna srpska firma, otrkivena u Italiji, zbog čega je iza rešetaka završilo osam osoba. Policija i dalje traga za još jednim Srbinom.

Zaplenjena je i imovina u vrednosti od 6,5 miliona evra i proizvodi u vrednosti od 4,8 miliona evra. 

Sok od otrovnih jabuka izvozili kao organski 

Koncetrovani sok od otrovnih jabuka, a koji je bio namenjen tržištu džemova i marmelada u Evropskoj uniji, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno izvozio kao organski. Sok je sadržao otrovne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena.

Tužilaštvo u Pizi je otkrilo prevaru, dok su na čelu organizovane prevarantske grupe bila dvojica preduzetnika iz tog grada, koji u svom vlasništvu imaju i jedan fudbalski klub.

Jedan od članova grupe je Srbin, koji je kako prenosi Ilfattoquotidiano.it tesno sarađivao sa dvojicom Italijana koji su mu izdavali lažne sertifikate kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

Presreli tovar sa 30 tona koncetrata 

Inspektori tamošnjeg ministarstva za poljoprivredu presreli su tovar sa 30 tona koncetrata i analizom uzoraka utvrđeno je da sadrži otrovni i veoma opasni patulin. Prisutnost ovih toksičnih čestica je, umesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu bila neverovatnih 7.000 po kilogramu!

Italijanski mediji navode da vlasnika firme iz Srbije, koji je izvozio opasni koncentrat, do sada nije uhapšen jer su srpske vlasti odbile da sarađuju. Nalog za pritvaranje navodno nije sproveden od strane Srbije, i on se i dalje dalje nalazi na slobodi.


Izvori

Ilfattoquotidiano


Tagovi

Sok od jabuke Otrovne jabuke Patogen Tužilaštvo u Pizi Perfect fruits


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi