Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Asocijacija Malinari Srbije
  • 13.03.2018. 14:15

Ivanjica: Podela odštete malinarima ili prevara?

Dok iz asocijacije Malinari Srbije kažu da u ime Vlade dele đubrivo kao odštetu, poljoprivrednici su zbunjeni, jer moraju da plate 400 dinara za upis u registar, pa se pitaju - gde će otići novac?

Foto: Flickr / Su Yin Khoo
  • 2.587
  • 128
  • 0

Vlada Srbije je, na ime štete koju su pretrpeli malinari prošle godine, opredelila 90 miliona dinara za Moravički i Zlatiborski okrug, kažu u asocijaciji Malinari Srbije. Upravo ova asocijacija obavlja prijavu štetepodelu mineralnog đubriva na ime odštete, jer su, kako kažu, učestvovali u pregovorima. 

"U registar za dodelu mineralnog đubriva imaju pravo da se upišu svi oni koji imaju registrovana gazdinstva u dva okruga. Planirali smo da se podeli od 700 do 800 kilograma dubinskog đubriva i oko 500 kilograma prihrane. Videćemo koliko će biti gazdinstava, a koliko đubriva, pa ćemo ga prema tome i deliti", rekao je za Novosti član asocijacije Dragan Bogdanović.

Malinari zbunjeni

Međutim, malinari iz Ivanjice su zbunjeni dolazili u Upravu za trezor, kako bi dobili potvrde koje su im potrebne da bi prijavili gazdinstvo  za nadoknadu štete.  Za upis u registar morali su da plate po 400 dinara, pa se pitaju gde će otići više od četiri miliona dinara, koliko će za upis morati da plati oko 12.000 poljoprivrednika. Kažu i da im nije jasno zbog čega se pomoć ne deli preko opštine Ivanjica, što je ranije bila praksa.

"Mi smo 2012. godine bili organizatori u podeli veštačkog đubriva, prošli smo kroz proceduru. Prvo smo dobili saglasnost Ministarstva i dozvolu Vlade, pa smo sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim službama pozivali ljude kako bismo to podelili", kaže Borko Pavić iz Centra za razvoj poljoprivrede Užica, koji je dodao da su od ministra Branislava Nedimovića saznali da sa podelom đubriva nema ništa i da ništa nije obećao.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Asocijacija Malinari Srbije Dragan Bogdanović  Borko Pavić Centar za razvoj poljoprivrede Užica Branislav Nedimović Malinari Odšteta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.