Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Australiji
  • 13.01.2020. 17:00

Iz aviona bacaju šargarepu i batat gladnim životinjama u područjima ugroženim požarima

Vlada Novog Južnog Velsa odlučila se za ovaj potez nakon što je objavljena informacija da je u velikim požarima život izbugilo više od milijardu životinja.

Foto: Twitter/kelly fuller
  • 137
  • 6
  • 0

Tone šargarepe i batata izbačene su iz aviona u Australiji, nad dolinama Kaperte i Volgan, u Nacionalnom parku Yengo, Dolini Kangaro i drugim područjima ugroženim požarima na kojima trenutno obitavaju životinje preživele plamen pustošenja. 

Operacija nazvana "Rock Wallaby" započela je pre sedam dana, a naziv je dobila po australijskoj životinji, četkastorepom kamenjarskom valabiju, vrsti klokana (kengura). Vlada Novog Južnog Velsa odlučila se za ovaj potez nakon što je objavljena informacija da je u velikim požarima život izbugilo više od milijardu životinja, piše Sidney Morning Herald

Naime, pojedine životinje uspele su da se spasu od požara, ali završile su na područjima gde nemaju hrane pa je njihovo preživljavanje neizvesno

"Snabdevanje dodatnom hranom jedna je od ključnih strategija koje implementiramo kako bi pomogli opstanku i oporavku ugroženih vrsta kao što je četkastorepi kamenjarski valabi", izjavio je Metju Kin, ministar zaštite životne sredine NSW i dodao da će se ova akcija sprovoditi sve dok životinjama ne budu dostupni prirodni izvori hrane i vode. 

"Iako se inače savetuje da se ne hrane divlje životinje, ova retka situacija, jake suše i požari predstavljaju očajna vremena koja zahtevaju očajne mere", rekao je Džes Abrahams iz organizacije Australian Conservation Foundation i naglasio je kako ovo sme da bude samo kratkotrajna mera jer je neodrživo naviknuti divlje žviotinje da budu zavisne od ljudi. 

Naglašeno je kako su organizacije za zaštitu životinja duboko zabrinute da su ovi požari pokrenuli jače izumiranje već ugroženih vrsta i da je uloga Vlade Australije u tom slučaju značajna. 


Tagovi

Požar u Australiji Ugrožene životinje Hranjenje Preživljavanje Rock Wallaby


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao