Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 25.12.2021. 18:00

Iz Poljske stiže novi traktor na biometan?

Upotreba biometana kao pogonskog goriva za poljoprivrednu mehanizaciju postala je svetski trend.

Foto: Depositphotos/sovlanik (ilustracija)
  • 185
  • 46
  • 0

"Ovo je poljski projekat, iako je izgrađen od raznih inostranih komponenti kao što su: Cummins motor, sistem goriva je iz Nemačke, menjač je sa istoka, a okvir je poljski", pojašnjava Kacper Vječoreka iz Agromilke, brenda "Eastern Trade Center", za Farmer.

Ova mašina, kaže, bazira se na konceptu Auga M1, predstavljenog u Letoniji, hibridnom traktoru sa pogonom na biometan i električnu energiju. Takođe, nastavljaju trend ekološko prihvatljivih traktora koji je započeo prvi takav, na metan, New Holland T6 Methane Power.

Predviđeno je da se izradi potpuno novi koncept i dizajn, ali je moguće da zbog kratkih rokova instalacija bude ugrađena na postojeći.

Ideja je deo većeg projekta na kojem firma "Eastern Trade Center" radi zajedno sa partnerima u sklopu strategije "Orlen 2030", pod pretpostavkom razvoja energije sa niskim i nultim emisijama, zbog čega gradi moderna postrojenja za biometan.

Ekološki i jeftino

Tamo treba da se proizvodi gas koji se koristi u industriji ili energetici, a stvara se od otpadne biomase u poljoprivrednoj proizvodnji, otpadnih supstrata i ostataka iz prerađivačke industrije. 

U budućnosti planiraju da ponude tržištu kombajne i terenska vozila.

"Plan nam je da na proleće prikažemo prvi prototip koji radi na terenu. Sproveli smo prve testove. Problemi koji se javljaju i koje treba da rešimo su visoka potrošnja gasa, potreba za čestim točenjem, a osim toga u Poljskoj ne postoje propisi koji se tiču ​​odobrenja traktora na biometan", kaže Vječoreka.

Osim što će biti ekološki prihvatljiv, predviđa se da će imati umerenu cenu i biće alternativa traktorima u istoj klasi, a njegova prednost bi trebalo da bude u jeftinom pogonskom gorivu.


Tagovi

Biometan Poljska Traktor Inovacije Metan Traktor na metan


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.