• H5N8
  • 29.10.2020. 15:00

Izbio ptičji grip kod najvećeg EU izvoznika živine - eutanaziraće preko 35.000 brojlera?

Reč je o vrlo zaraznoj vrsti H5N8 koji je nedavno potvrđen kod par divljih labudova u provinciji Utreht. Zaraza se proširila i na farmu.

Foto: Bigstock/kharhan
  • 148
  • 7
  • 0

Holandske vlasti odlučile su da eutanaziraju 35.700 brojlera nakon izbijanja ptičjeg gripa na jednoj od farmi, stoji u saopštenju.

Reč je o vrlo zaraznoj vrsti H5N8 koja je podsetimo, nedavno potvrđena kod par divljih labudova u provinciji Utreht.

Holandija najveći evropski izvoznik piletine

Uzgajivačima je naređeno da živinu drže isključivo u zatvorenim prostorima kako bi sprečili zarazu. Ovakvu odluku opravdava činjenica da je tamo živinarstvo 1,6 milijardi evra vredna industrija i da je Holandija najveći evropski izvoznik pilećeg mesa, ali i jaja. Takođe, ova delatnost u toj zemlji zapošljava oko 10.000 ljudi na čak 2.000 farmi, piše reuters .

Ptičji grip seli se na zapad, a afrička svinjska kuga na istok

Osim toga, zabranjen je i prevoz jaja, živih pilića i ostalih poljoprivrednih proizvoda u krugu od 10 kilometara od zaražene farme u gradu Altforst. Prema podacima iz saopštenja na tom području postoji 25 farmi takvih gazdinstava.

Takođe, vlasti su testirale živinu na ovaj virus i na drugim farmama i proizvodnim pogonima u krugu od tri kilometara.

Oprez za sve zemlje EU

Podsetimo, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pozvala je zemlje EU na pojačavanje mera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičjeg gripa.

Upozorenje je usledilo nakon što je virus  pronađen na divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu tokom poslednjih nekoliko meseci. Iz tih regija on se u jesen zbog migracije vodarica širi prema Evropi.

O simptomima koji ukazuju na prisutnost H5N8 čitajte ovde.

Zemljama članicama EU je preporučeno da preduzmu sve mere za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva i povećaju mere biološke sigurnosti na farmama.


Tagovi

Ptičji grip H5N8 Holandija Virus Živina


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Crkva Svete Petke u Vranju poznata je i kao Krstata džamija. Za vreme Turaka crkva je pretvorena u džamiju tako što je dograđen minaret, ali su Turci ostavili krst, pa je narod prozvao Krstata džamija.