Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročno izdavanje zemljišta
  • 22.05.2015. 12:00

Izdavanje zemlje strancima loše rešenje

Vojvođanski poljoprivrednici protive se dugoročnom izdavanju državne zemlje u zakup stranim investitorima jer smatraju da se na taj način ugrožava i njihov rad i egzistencija.

Foto: depositphotos.com
  • 81
  • 4
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branisalav Bogaroški smatra da nije dobar potez dugoročno izdati zemlju stranim kompanijama, jer bi ona prvenstveno trebala da bude na raspolaganju registrovanim gazdinstvima, kako bi novac stvoren kroz poljoprivredu zaista i ostao u mestima gde je stvoren. Naime, na tribini koja je održana u Subotici, iz Asocijacije poljoprivrednika istakli su da su došli u posed teksta nacrta izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a kojim je predviđena mogućnost dugoročnog izdavanja državne zemlje pravnim licima na osnovu investicionog plana.

Loša komunikacija dovodi do loših zakona

Kako prenosi RTV, Bogaroški se požalio na lošu komunikaciju između Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata kada je u pitanju zajednički rad i dogovori oko formiranja zakonskih predloga. Istakao je i da AP Vojvodina raspolaže bogatim zemljištima, koji su najvredniji resurs koji Srbija ima, i upravo zato se protivi njegovom dugoročnom izdavanju strancima. Sem toga, ovako ozbiljno pitanje koje će dugotočno uticati na dalji rad i razvoj poljoprivrednika zahteva javnu raspravu.

Ugrožavanje domaćih proizvođača

Podsetio je Bogaroški i na nepromišljeno izdavanje zemljišta arapskim kompanijama, što je domaćim poljoprivrednicima iz nekoliko okolnih naseljenih mesta onemogućilo bilo kakvu nadu da će u narednih 40 godina doći u posed zemlje putem zakupa. Ovakvi izuzetci ne bi smeli da postanu pravilo, a naročito ne zakonsko pravilo koje bi onda domaćim poljoprivrednicima značajno smanjilo mogućnosti za takmičenje u tržišnoj utakmici sa stranim kompanijama.

Sem članica Asocijacije poljoprivrednika, sa dugoročnim izdavanjem zemljišta strancima ne slažu se ni u Savezu vojvođanskih Mađara, koji, kako prenosi RTV, smatraju da se pod izgovorom produktivnosti ne bi smelo ugroziti zemljoradničke porodice koje se već tradicionalno bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom i puno su doprineli agraru Srbije kao uspešnoj grani privrede.

Foto: depositphotos.com; ortodoxphoto


Tagovi

Branislav Bogaroški Izdavanje zemlje Bogata zemljišta Javna rasprava Registrovana zemljišta Poljoprivredno zemljište Asocijacija poljoprivrednika AP Vojvodina Savez vojvođanskih mađara Strane kompanije Ratarska proizvodnja Stočarska proizvodnja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta