Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 11.09.2023. 13:30
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Svetozar Miletić, Sombor

Izgorelo 27 jutara kukuruza kod Sombora - ne zna se još uzrok požara

Ukazano je i da se radi o potpunoj šteti na površini zahvaćenoj požarom, a istraga će pokazati uzroke požara.

Foto: Depositphoto/robert_g
  • 743
  • 161
  • 0

U požaru koji je juče (10.9.) u popodnevnim satima buknuo na poljima kukuruza u ataru naselja Svetozar Miletić izgorelo je oko 27 jutara (10 ha)"žutog zrna".

Na mesto požara izašle su vatrogasne ekipe iz Sombora i Svetozara Miletića, kao i jedan meštanin sela Čonoplja koji je traktorom i tanjiračom pomogao lokalizovanju i gašenju požara, piše RTV.

Kako dalje otkriva SOinfo, ukazano je i da se radi o potpunoj šteti na površini zahvaćenoj požarom, a istraga će pokazati uzroke požara.

Upozorenje na opasnosti od izbijanja poljskih požara upućeno više puta tokom ove sezone i dalje je aktuelno jer u poslednjih mesec dana gotovo da nije bilo padavina. Bez kapi kiše od polovine avgusta su atari Stapara i Stanišića. Stanica u Svetozaru Miletiću je u tom periodu registrovala tek dvadesetak milimetara padavina.

U zakonskoj obavezi

Podsetimo, da je nedavno počela kampanja "Ne pali strnjiku!", sa ciljem da se zaustavi štetna praksa paljenja žetvenih ostataka, i time spreče požari koji dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu.

Članom 28. Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisana je zabrana spaljivanja organskih ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu, kao i da jedinica lokalne samouprave propisuje mere za zaštitu od poljske štete i mere za zaštitu od spaljivanja organskih ostataka na poljoprivrednom zemljištu. Kako je naglašeno na sajtu grada Sombora, prekršilac pomenutih odredbi koji je vlasnik/nosilac poljoprivrednog gazdinstva pored propisanih novčanih davanja, podleže i odredbama Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva i trpi i posledicu da mu se poljoprivredno gazdinstvo koje se vodi u RPG iz aktivnog stavlja u pasivan status i to na tri godine.


Tagovi

Ne pali strnjiku Požar Izgoreo kukuruz Šteta na usevu Svetozar Miletić Sombor


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li su žene u lošijem položaju na selu od muškaraca?

197


Glasova: 105

Da, podređene su 53,3%

Glasova: 25

Ne, dominantnije su u odnosu na muškarce 12,7%

Glasova: 51

Ne, ravnopravne su 25,9%

Glasova: 16

Ne zanima me ova tema 8,1%

Pregled ankete

Pregled ankete