Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništeni vinogradi
  • 21.07.2019. 19:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Izgradnjom gasovoda Turski tok, uništeno na stotine imanja bez obaveštenja

Izgradnjom gasovoda Turski tok, poljoprivrednicima su uništena gazdinstva bez najave. Pre nego što su imanja uništena, niko ih nije o tome obavestio, bilo pismenim ili usmenim putem. Takođe, nije urađena ni procena vrednosti zasada niti postoji neki dokument o eksproprijaciji.

Foto: Bigstockphoto/Denis Vostrikov
  • 453
  • 21
  • 0

Izgradnjom gasovoda Turski tok, poljoprivrednicima su uništena gazdinstva bez najave. Desetine vlasnika imanja iz Ćuprije i neposredne okoline, podnelo je prijave protiv izvođača radova. Šteta još uvek nije procenjena i nije reč samo o nadoknadi, tu je takođe i pretrpljen šok i bol.

Vinogradari imaju razumevanja za važnost projekta, ali nije lako odreći se svog voćnjaka ili vinograda, koji je generacijama bio u porodičnom vlasništvu, navodi RTS

Vinogradi bukvalno preko noći uništeni

Porodici Pešić iz Ćuprije, doslovno preko noći uništeno je oko 600 čokota vinove loze, na trasi budućeg gasovoda Turski tok. Pre nego što je imanje uništeno, niko ih nije o tome obavestio, bilo pismenim ili usmenim putem. Takođe, nije urađena ni procena vrednosti zasada niti postoji neki dokument o eksproprijaciji.

"Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Mali je jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali jednostavno trebalo je obavestiti ljude", kaže Miroslav Pešić.

Vinogradar, Gradimir Pešić, kaže da je zemlja na trasi gasovoda, u posedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obaveštenje o radovima, tako da je nastavio sa obradom imanja.

Trasa gasovoda ipak promenjena na insistiranje Opštine

Na insistiranje opštine Ćuprija, trasa Turskog toka nedavno je promenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

"Južni tok trebalo je da prođe kroz Dobričevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj autoputa. Mi smo uspeli da izmenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok će zaobići Dobričevo", kaže Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija.

Velikih mašina koje polažu cevi spomenutog gasovoda, trenutno nema u okolini Ćuprije, ali da se ubrzano radi na trasi dugoj 403 kilometra svedoče stalne isporuke cevi iz centralnog skladišta u Ćupriji.


Izvori

RTS


Tagovi

Turski tok Uništeni vinogradi Miroslav Pešić Gradimir Pešić Ninoslav Erić Trasa gasovoda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.