• Produktna berza
  • 25.09.2015. 15:30

Izjednačene cene kukuruza starog i novog roda

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je prodato svega 650 tona robe, što je 45 odsto manje nego prošle: Finansijska vrednost trgovanja niža je za 61 odsto.

Foto: depositphotos.com
  • 143
  • 4
  • 0

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je prodato svega 650 tona robe, što je 45 odsto manje nego prošle, a finansijska vrednost trgovanja, od 16.112.500 dinara je niža 61 odsto, saopštila je danas Berza.

Polovina ovonedeljnog trgovanja, 325 tona, realizovana je pšenicom i to po jedinstvenoj ceni od 20,13 dinara za kilogram, što je 3,68 odsto niža cena od prošlonedeljne.

Pad cene kukuruza posledica je međunarodne tržišne klime

Kukuruza ovogodišnjeg roda je prodato 75 tona po ceni od 16,50 dinara, što predstavlja nedeljni pad od 6,25 odsto. Kukuruzom prošlogodišnjeg roda je trgovano za 50 tona, po ceni od 16,50 do 16,61 dinar po kilogramu. Nagli pad cene kukuruza posledica je opšte tržišne klime na međunarodnom tržištu te robe. Nema razloga da bitno smanjeni prinos novog roda na domaćem tržištu bude uzrok niskoj ceni. Naprotiv.

Do pojave izvoznika nema većeg trgovanja kukuruzom

Međutim, kako ukazuju stručnjaci Produktne berze, okolnosti na svetskom tržištu kukuruza ne idu u prilog rastu cena. Dokle god se ne pojave izvoznici na ovom tržištu ne možemo očekivati veće trgovanje. Izvoznici će se pojaviti kada cena kukuruza dođe na nivo isplativosti izvozne kalkulacije. Cena od 16,50 dinara po kilogramu, koliko je iznosila u protekloj nedelji, sasvim je blizu te granice, pa možemo očekivati u narednom periodu i veće prisustvo izvoznika na ovom tržištu, navodi se u izveštaju.

Ugovorena je i prodaja 100 tona suncokreta po ceni od 45,65 dinara i ista količina suncokretove sačme po ceni od 29,40 dinara po kilogramu.

Prodex beleži pad indeksne vrednosti

Drugu nedelju za redom indeks Produktne berze Prodex beleži izražen pad indeksne vrednosti. Dok je prethodne nedelje na pad vrednosti tog pokazatelja uticao jeftiniji kukuruz novog roda, ove nedlje su se cene kukuruza starog i novog roda izjednačile, ali na znatno nižem nivou od prošlonedeljnog. Tako je danas Prodex zaključen na 201,94 indeksna poena, što je za čitavih 4,59 poena niže nego prošlog petka, saopštila je Berza.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Produktna berza Novi Sad Cene kukuruza Međunarodno tržište Nivo isplativosti Trgovanje Prodex Izvoznici Pšenica Suncokret


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Deo muyejskog kompleksa u Brankovini (foto: Branko Petrović)