Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktivna materija
  • 27.07.2022. 18:00

Izopirazam povlače sa EU tržišta - najviše se koristio u ratarstvu i voćarstvu

Sa tržišta se povlači zbog svoje kancerogenosti i toksičnosti za reprodukciju.

Foto: Depositphoto/pyotr021
  • 360
  • 87
  • 0

Prema ažuriranom statusu odobrenja aktivnih materija koje se koriste za zaštitu bilja u Evropskoj uniji, izopirazam se povlači s tržišta. Najveće tržište ove materije je Evropa, a Nemačka je zemlja u kojoj se proizvod najviše koristi.

Evropska komisija je odlučila da povuče odobrenje, u skladu s Propisom objavljenom 18. maja 2022. godine. Klasifikovala ga je kao kancerogenog i toksičnog za reprodukciju. Povlačenje odobrenja u EU može imati značajan uticaj na globalnu prodaju izopirazama.

Ovom zabranom su obuhvaćena sva sredstva koja ga sadrže: fungicidi za žitarice, ozimu uljanu repicu, kao i sredstva za zaštitu voća i povrća od gljivičnih oboljenja. Koristi se za suzbijanje pepelnice, čađave pegavosti lista i krastavosti plodova na voćkama, sklerotinije na žitaricama i slična oboljenja.

Države članice će povući dozvole za sredstva za zaštitu biljaka koja sadrže ovu aktivnu materiju do 8. septembra 2022. godine, a skraćeni rok upotrebe kojeg daju u skladu s Propisom određen je do 8. decembra 2022.


Tagovi

Izopirazam Zabranjene materije Evropska unija Pesticidi Evropska komisija Aktivna materija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]