Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štala
  • 13.09.2022. 16:30
  • Pčinjski okrug, Surlica, Trgovište

Izostala podrška opštine: Smanjuju broj krava, a kupci traže više mleka

Pozvala sam ih da dođu na moju slavu sa namerom da ponovo razgovaramo o našem zahtevu. Oni su došli, mi smo ponovili istu priču i, nažalost, sve se završilo na tome, kaže stočarka iz Pčinjskog okruga.

Foto: Gordana Nastić
  • 167
  • 8
  • 0

Divna Stanković iz sela Surlica, koje se nalazi u opštini Trgovište, i ove će jeseni zbog neuslovne štale morati da smanji stado od dvadesetak krava, jer predstavnici opštine nisu održali dato obećanje o pomoći, piše Jugmedia.

"Otkako je krenula nestašica mleka broj mojih kupaca se stalno povećava. Niko više čak i ne pita za cenu, samo im je važno da na vreme dobiju mleko", tvrdi Divna za ovaj medij koja je zbog velike potražnje za mlekom i sirevima želela da proširi broj grla na 30.

Divna Stanković: Želela bih novu staju za tridesetak krava

Kako je i Agroklub pisao ranije, Stankovići su izgradnju štale stalno odlagali zbog mnogih neodložnih poslova oko kuće, a kada je jedan od dvojice sinova upisao elektroniku shvatili su da to jedino mogu da urade uz pomoć sredstava koje je za razvoj poljoprivrede počela da izdvaja njihova opština.

Došli, jeli, a od subvencija - ništa?

"Pozvala sam ih da dođu na moju slavu sa namerom da ponovo razgovaramo o našem zahtevu. Oni su došli, mi smo ponovili istu priču i, nažalost, sve se završilo na tome."

U pitanju su bila novčana sredstava za izgradnju staje od oko tri miliona dinara. Međutim, kako je definisano bužetom opštine Trgovište za ovu godinu, izdvojeno je 2,1 milion dinara za sprovođenje poljoprivredne politike i mere podrške ruralnom razvoju, u okviru kojih nigde nije uključeno i subvencionisanje proizvodnje poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, poslednje dve godine nije raspisan konkurs za dodelu poljoprivrednih podsticaja. Poslednji je bio 2020. godine, kada je opština pomagala sa 60 odsto ulaganje u fizičku imovinu gazdinstava sa ukupno 7,1 milion dinara.

Moraće da dokupe hranu za krave

Njihove krave od proleća do kasne jeseni su na ispaši i to na 1.300 metara nadmorske visine. Tokom zime krave moraju biti na skrovitom mestu, kao i prikupljeno seno sa livada za ishranu grla.

Divna za sada muze ručno

"Nažalost, ove godine naš kraj je zahvatila suša i zbog toga ćemo morati da kupimo deo hrane za svoju stoku kako bi mogli da je do proleća prehranimo."

U okviru potrebnih ulaganja, Stankovićama je potrebna i muzilica kako ne bi više Divna muzla ručno.


Tagovi

Štala Divna Stanković Poljoprivredne subvencije Konkurs Pomoć opštine Mleko Muzilica Ispaša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...