Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 09.02.2016. 18:00

Izrađen nacrt Zakona u oblasti klimatskih promena

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković u uvodnom obraćanju na trećoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene izjavila je da je izrađen nacrt Zakona o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte u okviru IPA projekta iz 2012. godine.

  • 87
  • 3
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković u uvodnom obraćanju na trećoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene izjavila je da je izrađen nacrt Zakona o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte u okviru IPA projekta iz 2012. godine, čiji je cilj uvođenje obaveze monitoringa i izveštavanja o emisijama gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih postrojenja.

Cilj je unaprediti oblast klimatskih promena

Ovaj Zakon prvi je zakon u oblasti klimatskih promena, čime počinje da se zakonski uređuje oblast, dok je usvajanje zakona planirano za 2016. godinu. Ona je, otvarajući sednicu, navela da je cilj tog skupa analiza aktivnosti i postignutih rezultata u 2015. godini u oblasti klimatskih promena, kao i konsultacije po pitanju planova za 2016. godinu.

"Težnja je da se unapredi rad u oblasti klimatskih promena i učini još transparentnijim i efikasnijim i kreira na način da ispuni potrebe, sa aspekta zahteva međunarodne zajednice, procesa harmonizacije nacionalnog sa EU zakonodavstvom, ali i održivog i konkurentnog razvoja privrede u Republici Srbiji", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je istakla da su izrađeni Prvi dvogodišnji ažuriran izveštaj i Druga nacionalna komunikacija obaveza Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime, dodajući da oni predstavljaju obavezu prema međunarodnoj zajednici, ali takođe i obavezu prema nama samima. Bogosavljević Bošković je navela da ova dokumenta daju presek stanja po pitanju emisija gasova sa efektom staklene bašte, očekivani trend emisija u periodu do 2020 i 2030. godine, ali i opcije smanjenja istih kako bi se Srbija pridružila putu razvoja sa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte, što je sve više zahtev međunarodne zajednice i uslov konkurentnosti privrede, posebno nakon Konferencije u Parizu.

Zagrevanje useva - kako odgovoriti?

"Prepoznajući značaj uticaja promena klime i pravovremenog prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove za nacionalni razvoj, Ministarstvo je, u saradnji sa predstavnicima Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, izradilo publikaciju: Zagrevanje useva - kako odgovoriti?, koja daje prikaz stanja po pitanju uticaja promene klime na srpsku poljoprivredu. Ovaj dokument izrađen je kako bi smanjili potencijalne gubitke i štete u poljoprivredi uzrokovane promenama klime. Publikacija ukazuje na činjenicu da povećanje temperature i veća učestalost ekstremnih vremenskih događaja može dovesti do smanjenja prinosa i povećanja međugodišnjih fluktuacija u prinosima, ukoliko se na vreme ne preduzmu adekvatne mere prilagođavanja", naglasila je ministarka i dodala je na osnovu ove publikacije urađena detaljna analiza potreba, troškova i dobiti od adaptacije na izmenjene klimatske uslove za sektore poljoprivrede, vodni resursi i vodoprivreda, šumarstvo i biodiverzitet.

Sporazum iz Pariza kao smernica daljeg razvoja

Ministarka je podsetila da je Srbija izradila nameravane nacionalno utvrđene mogućnosti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i dostavila ih Konvenciji kao prva država regiona i među prvih 10 država u svetu. "Sporazum iz Pariza" svakako treba da bude jedna od smernica daljeg razvoja i naše privrede, a šta on konkretno sadrži i koji su mu ciljevi predmet je prve tačke predloženog dnevnog reda za današnju sednicu. "U cilju predstavljanja istog, kao i ostalih aktivnosti i dokumenata koje sam pomenula pozivam vas da se izjasnimo po pitanju predloženog dnevnog reda", zaključila je ministarka.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Klimatske promene Zagrevanje Razvoj Biodiverzitet Poljoprivreda Vodoprivreda Šumarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer