Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena energija
  • 28.09.2017. 08:15

Izraelci grade vetropark u Kovačici

Gradnjom ovog vetroparka bi godišnja emisija ugljen-dioksida u našoj zemlji trebalo da bude manja za oko 247.000 tona, a prema tvrdnjama jednog od investitora, doprineće i ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 do 2020. godine.

Foto: Frits van Eck / Flickr
  • 1.835
  • 89
  • 0

Izraelska kompanija "Enlight Renewable Energies" će na teritoriji banatske opštine Kovačica izgraditi jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji. Kako prenosi RTS, taj vetropark imaće 38 turbina, proizvodnog kapaciteta 104,5 MW, a ceo projekat će koštati 189 miliona evra.

Udeo energije iz OI 27% do 2020. godine

Gradnjom tog vetroparka bi godišnja emisija ugljen-dioksida trebalo da bude manja za oko 247.000 tona, a prema tvrdnjama jednog od investitora, doprineće i ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27% do 2020. godine.

Ekološka električna energija za više od 65.000 domaćinstava

Gilad Javec, generalni direktor kompanije "Enlight Renewable Energies" istakao je da će vetropark u Kovačici obezbediti "čistu električnu energiju" za preko 65.000 domaćinstava u našoj zemlji, a takođe kako je dodao biće otvorena i nova radna mesta.

Sve veća tražnja "zelene energije" u Srbiji

U Srbiji se domaćinstva i industrijska postrojenja snabdevaju električnom energijom uglavnom proizvedenom u velikim i starim hidroelektranama i termoelektranama na lignit, pa je srpska vlada definisala ciljeve u oblasti energetike u nameri da se odgovori na zahteve za sve većom tražnjiom struje koja je dobijena na ekološki, pouzdan i ekonomičan način.

Foto: Frits van Eck / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Energija Obnovljivi izvori Vetar Ministarstvo rudarstva i energetike Enlight Renewable Energies Gilad Javec Investicije Srbija Vetroparkovi Kovačica Hidroelektrane Ugalj Termoelektrane Ekologija Energetika


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić