Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje močvara
  • 01.02.2020. 15:00

Izumiru močvare - potencijal razvoja agroturizma

Ključno je da lokalno stanovništvo, a najviše predstavnici vlasti, prepoznaju koristi i potencijale močvara poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa, poručuju iz WWF Adria.

Foto: WWF
  • 57
  • 3
  • 0

Povodom Svetskog dana močvara koji se obeležava 2. februara i čiji se fokus ove godine stavlja na očuvanje bioraznolikosti, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adrija želi da skrene pažnju na njihov značaj kako za mnogobrojne vrste biljaka i životinja, tako i za ljude.

Koristi močvara, navode u saopštenju, su brojne, njena vegetacija doprinosi boljem kvalitetu vode i deluje kao filter koji umanjuje uticaj različitih izvora, ublažuje posledice klimatskih promena, dok su usluge močvarnih ekosistema višestruko veće od npr. šumskih.

Suši se evropsko zemljište: Umesto da upija ugljen dioksid, oslobađaće ga?

Uprkos svemu tome močvare i druga vlažna staništa nestaju tri puta brže od kišnih šuma. Čak 35% njih nestalo je od 1970. godine, dok je u istom razdoblju nestalo 81% populacije vrsta čiji su močvare dom. Procenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta. "Posebno su ugrožene močvare i druga vlažna staništa na ostrvima. Upravo su ostrvska vlažna staništa nekada bila ključna za opstanak stanovništva jer su predstavljala jedini izvor slatke vode za ljude, poljoprivredu i napajanje stoke“, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Procenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta.

Glavni uzroci nestajanja močvarnih staništa su isušivanja zbog poljoprivrede ili izgradnje, eksploatacija njihovih resursa te klimatske promene. Ključno je da lokalno stanovništvo, a ponajviše predstavnici vlasti, prepoznaju njihove koristi i potencijale poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa.

"Moramo se konačno udaljiti od mišljenja da su močvare izvor zaraze i bolesti i prihvatiti činjenicu da od očuvanih močvara i drugih vlažnih staništa korist imaju i priroda i ljudi. Zaštita, obnova i odgovorno korišćenje potencijala močvarnih staništa ključ je očuvanja bioraznolikosti", zaključila je Popović Dujmović.


Tagovi

WWF Svetski dan močvara Zaštita prirode Zaštita voda Isušivanje Izumiranje vrsta


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

2279

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 2133

Da, potpuno su opravdani 93,6%

Glasova: 102

Ne, nemaju prava da se žale 4,5%

Glasova: 44

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Iako golubarstvo u Srbiji ima izuzetno dugu tradiciju mladi su sve manje zainteresovani da se bave ovim hobijem. Procenjuje se da je u Srbiji trenutno oko 20.000 registrovanih odgajivača golubova. U Pančevu i okolini gaje uglavnom srpske vi... Više [+]