• Očuvanje močvara
  • 01.02.2020. 15:00

Izumiru močvare - potencijal razvoja agroturizma

Ključno je da lokalno stanovništvo, a najviše predstavnici vlasti, prepoznaju koristi i potencijale močvara poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa, poručuju iz WWF Adria.

Foto: WWF
  • 39
  • 2
  • 0

Povodom Svetskog dana močvara koji se obeležava 2. februara i čiji se fokus ove godine stavlja na očuvanje bioraznolikosti, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adrija želi da skrene pažnju na njihov značaj kako za mnogobrojne vrste biljaka i životinja, tako i za ljude.

Koristi močvara, navode u saopštenju, su brojne, njena vegetacija doprinosi boljem kvalitetu vode i deluje kao filter koji umanjuje uticaj različitih izvora, ublažuje posledice klimatskih promena, dok su usluge močvarnih ekosistema višestruko veće od npr. šumskih.

Suši se evropsko zemljište: Umesto da upija ugljen dioksid, oslobađaće ga?

Uprkos svemu tome močvare i druga vlažna staništa nestaju tri puta brže od kišnih šuma. Čak 35% njih nestalo je od 1970. godine, dok je u istom razdoblju nestalo 81% populacije vrsta čiji su močvare dom. Procenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta. "Posebno su ugrožene močvare i druga vlažna staništa na ostrvima. Upravo su ostrvska vlažna staništa nekada bila ključna za opstanak stanovništva jer su predstavljala jedini izvor slatke vode za ljude, poljoprivredu i napajanje stoke“, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Procenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta.

Glavni uzroci nestajanja močvarnih staništa su isušivanja zbog poljoprivrede ili izgradnje, eksploatacija njihovih resursa te klimatske promene. Ključno je da lokalno stanovništvo, a ponajviše predstavnici vlasti, prepoznaju njihove koristi i potencijale poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa.

"Moramo se konačno udaljiti od mišljenja da su močvare izvor zaraze i bolesti i prihvatiti činjenicu da od očuvanih močvara i drugih vlažnih staništa korist imaju i priroda i ljudi. Zaštita, obnova i odgovorno korišćenje potencijala močvarnih staništa ključ je očuvanja bioraznolikosti", zaključila je Popović Dujmović.


Tagovi

WWF Svetski dan močvara Zaštita prirode Zaštita voda Isušivanje Izumiranje vrsta


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.