Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumadija i Pomoravlje
  • 28.01.2020. 12:00

Izvoz agrarnih proizvoda - 40 miliona evra!

U svakom kvartalu prošle godine iz Šumadije i Pomoravlja ostvaren je suficit od približno 10 miliona evra izvozom agrarnih proizvoda, pokazuju podaci Privredne komore Srbije - Kragujevac.

Foto: Biljana Nenković
  • 197
  • 10
  • 0

Podaci Privredne komore Srbije za Šumadiju i Pomoravlje govore da se u 2019. godini najviše izvozila pića, prerađevine i voće. Dušan Petković, koordinator za poljoprivredu Privredne komore Srbije u Kragujevcu kaže da se u inostranstvu najviše prodavalo robe iz takozvanih poljoprivrednih opština - Topole i Rekovca. Njihovo učešće u ukupnom izvozu iz ovog regiona bilo je od 80 do 85 odsto.

Nova sorta šljive stiže iz Čačka - još čeka ime!

Voće izvezeno za devet miliona evra

"Izvoz voća je u porastu u odnosu na isti period pretprošle godine. Ali, kada se posmatraju uporedni podaci mora se imati u vidu da su poslednje dve godine bile teške za voćare. Vrednost izvezenog voća u 2019. godini je nešto više od 9 miliona evra. Podsetiću da je prosek ranijih godina bio od 13 do 17 miliona evra. Pretežno se izvozila jabuka, šljiva i višnja, ali su sve zastupljenije i druge voćne kulture: breskva, nektarina, kruška i dunja. Pa i trešnja se pojavljuje u izvozu, što je pozitivan iskorak," kaže Dušan Petković, koordinator za poljoprivredu PKS - Kragujevac.

Krenule i voćne rakije, vina "ubrala" četiri miliona

U prošloj godini zabeležen je i rast izvoza konditorskih proizvoda i proizvoda na bazi šećera. Kod pića standardno je dobar izvoz vode i osvežavajućih bezalkoholnih pića, ali se povećao izvoz rakija, pre svega voćnih.

Povećan izvoz rakija, pre svega voćnih

"Ono što nas posebno raduje je podatak da je značajno veći izvoz vina. Kada se saberu rezultati iz sva četiri kvartala očekujemo da će izvoz vina preći sumu od 4 miliona evra. Posmatrano po opštinama Šumadijskog okruga izvoz je najzastupljeniji bio pre svega iz Topole, koja je i poznata po vinarstvu i vinogradarstvu, zatim i Rekovca, koje su imale učešće u ukupnom izvozu agrarnih proizvoda do 85 odsto. Od opština u Pomoravlju najviše se poljoprivrednih proizvoda izvozilo iz Ćuprije i Paraćina. Raduje nas da se povećava izvoz prehrambenih proizvoda, dakle prerađevina od voća i povrća," izjavio je Petković.

Izostao izvoz junećeg mesa, svinjsko se uvozilo za petinu manje

Zanimljivo za izvoz agrarnih proizvoda ovog regiona je, napominju u PKS- Kragujevac, da je u gotovo svakom kvartalu ostvaren suficit od približno 10 miliona evra.

"U 2019. godini za prva tri kvartala suficit je blizu 30 miliona evra. Zanimljivo je da je prošle godine od januara do septembra izostao izvoz junećeg mesa, koje je prethodne godine dominirao i čija je vrednost bila oko tri miliona evra. Uvoz mesa, svinjskog pre svega je smanjen za 24 odsto, što je dobro, ali i dalje ga uvozimo. U tom periodu beleži se i dalje uvoz cveća i semena povrća, ali i tu je zabeležen pad," dodao je Petković.

Pčelari čekaju fabriku, sirevi i mlečni proizvodi rastu

Prošle godine smanjen je i izvoz meda. Iako može da se izveze više nego do sada, treba imati u vidu činjenicu da su za nama dve izuzetno loše godine za pčelare.

Prošle godine smanjen izvoz meda

"Izvoz meda je na nivou jedne četvrtine naših mogućnosti i to su bile uglavnom zalihe iz prethodnog perioda, jer su pčelari imali lošu godinu. Očekujemo kada proradi fabrika za preradu meda u Rači, gde će obavljati homogenizacija meda, da će taj izvoz biti veći. Iz fabrike će izlaziti veće količine meda istog kvaliteta, što je veoma bitno za izvoz," napominje Petković.

U prošloj godini povećao se izvoz mleka i mlečnih proizvoda, pre svega kiselo mlečnih proizvoda i sireva za 22 odsto. Mlečni proizvodi standardno se dobro drže na ruskom tržištu, ali i u zemljama u okruženju. Standardno je bio dobar i izvoz mesnih prerađevina i prerađenog voća i povrća.


Foto prilog


Tagovi

Izvoz poljoprivrednih proizvoda Privredna komora Srbije Kragujevac Izvoz mesa Mlečne prerađevine Izvoz vina Voćne rakije Dušan Petković


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!