Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut iz Čačka
  • 25.12.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Čačak

Nova sorta šljive stiže iz Čačka - još čeka ime!

Institut za voćarstvo u Čačku proizveo je novu sortu šljive, koja će ovih dana dobiti i svoje ime. Ovo je 18. po redu sorta šljive nastala u ovoj naučnoj - istraživačkoj ustanovi u poslednjih sedam decenija.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.818
  • 212
  • 0

Komisija za priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede Srbije izdala je rešenje u kome priznaje novu sortu šljive, nastalu u Institutu za voćarstvo u Čačku. Ovih dana nova sorta dobiće ime po kome će biti prepoznatljiva u stručnoj i široj javnosti.

Nenad Magazin: Prošlo je vreme otkupa, vreme je da se okrenemo prodaji

Rana sorta redovne rodnosti 

Prema rečima direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, dr Milana Lukića nova sorta šljive ima redovnu rodnost, što nije tipično za rane sorte, odlikuje se stabilnom rodnošću, relativno visokom za rane sorte.

"Reč je o ranoj sorti šljive. Ona sazreva u drugoj dekadi jula, tačnije sedam do deset dana posle čačanske rane. Prvenstveno je stona sorta, koju odlikuje krupan plod mase od 80 do 90 grama. Ljubičasto je plave boje, okruglastog oblika. Ono što je najznačajnije za naše voćare, ali i proizvođače u Evropi, je to da je poprilično tolerantna na virus šarke šljive," kaže dr Milan Lukić.

Sorta bolja od svojih roditelja

On dodaje da je za razliku od čačanske rane bujnost stabla manja, čime je unapređena rodnost nove sorte. Komisija je u novu sortu proizvela hibrid 14/21. Prema rečima dr Lukića time je nastavljena davno započeta misija stvaranja novih genotipova.

"Ovo je 18. po redu sorta šljive koja je plod rada Instituta za voćarstvo, a 46. nova sorta u proteklih 70 godina," kaže dr Milan Lukić, direktor Instituta.

Nova sorta ispitivana je na nekoliko lokaliteta u Srbiji. Jedan je bio u okolini Valjeva, drugi u okolini Novog Pazara.

Ovih dana nova sorta dobiće ime po kome će biti prepoznatljiva u stručnoj i široj javnosti

Tržište hoće okruglu šljivu

"Hibrid je nastao ukrštanjem sorti rut geršteter iz Nemačke i kalifornijska plava, američkog porekla. Za razliku od roditelja nova sorta ima krupnije plodove i znatno bolje osobine. Naime, evropsko tržište sve više zahteva okruglasti oblik ploda i to je još jedna njena prednost. Nova sorta rađa pojedinačno, a ne u grozdovima, te stoga i nije preterano osetljiva na moniliju," dodaje dr Lukić.

Autori nove sorte su istraživači iz Instituta za voćarstvo u Čačku pokojni dr Dobrivoje Ogašanović, dr Rade Miletić i dr Svetlana Paunović. Njih troje su započeli hibridizaciju nove sorte pre više od dvadeset godina. Da bi nova sorta zaživela, odnosno dok se odgaje matična stabla i prođe proces sertifikacije, potrebno je da prođe još dve do tri godine.

Ima najveći zasad šljiva u Srbiji - Tomino je celo brdo

Šljive iz Čačka širom Evrope

U Čačanskom institutu za voćarstvo do sada stvoreno 17 priznatih sorti šljiva, ne računajući novu koju je Komisija priznala nedavno. Priznate sorte iz ove ustanove su: čačanska rana, čačanska najbolja, čačanska lepotica, čačanska rodna, čačanski šećer, valjevka, jelica, valerija, mildora, timočanka, boranka, krina, pozna plava, zlatka, nada, divna i petra. Većinu sorti nastalih u Čačku danas gaje voćari širom Srbije i Evrope.


Tagovi

Šljive Nova sorta Čačanska rana Institu za voćarstvo Čačak Dr Milan Lukić Čačanska lepotica Matična stabla Genotipovi Hibrid


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]