Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AP Vojvodina
  • 15.07.2015. 09:00

Izvoz poljoprivrednih mašina u Afriku

U narednih pet godina Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu očekuje da se kroz projekt "Afrika agroindustrijski inkubator", u Južnu Afriku izveze motokultivatora, traktorskih priključnih mašina i semena u vrednosti oko 45 miliona evra.

  • 139
  • 4
  • 0

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, na čelu privredno-političke delegacije, predstavio je, protekle nedelje, projekat "Afrika agroindustrijski inkubator" u Republici Južnoj Africi (Provincija Limpopo, Pretorija, Johanesburg), pred više od sto zvaničnika Republike Južne Afrike, među kojima su bili predstavnici Južnoafričke poljoprivredne kooperative, agencija zaduženih za poljoprivrednu proizvodnju, industriju, trgovinu, tržište i logistiku, kao i vladinih fondova za investicije u ovoj oblasti.

Pomoć oko izvoza poljoprivrednih mašina

Na ovaj način Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu pomaže privrednicima iz Vojvodine da izvezu poljoprivredne mašine i prenesu znanje proizvođačima u Južnoj Africi.

Planirano je da u narednih pet godina bude izvezeno 8.000 kompleta motokultivatora u vrednosti od 32 miliona evra, traktorskih priključnih mašina u vrednosti od 10 miliona evra, kao i seme u vrednosti od tri miliona evra. Ovom prilikom, usaglašen je i konačan tekst Memoranduma o razumevanju između Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa Južno-afričkom poljoprivrednom kooperativom, koji će biti upućen Skupštini AP Vojvodine na zaključivanje. Događaju je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Republici Južnoj Africi, Božin Nikolić.

Agroindustrijski inkubator po uzoru na male farme u Vojvodini

Cilj ovog memoranduma jeste otvaranje agroindustrijskog inkubatora na 35 hektara zemljišta u mestu Šigalo (opština Tulamela), uspostavljanje lanca proizvodnje i prerade pilećeg mesa i mleka, kao i proizvodnja povrća u Provinciji Limpopo, po uzoru na male farme u AP Vojvodini.

Pokrajinski sekretar Bugarski, ovim povodom, sastao se u Johanesburgu sa Derilom Svenpulom, predsednikom Odeljenja za biznis Afričkog Nacionalnog kongresa, članom Izvršnog saveta za poljoprivredu provincije Limpopo Džoj Macohe, kao i sa gradonačelnicom opštine Tulamela Grejs Mahosi.

Delegacija iz Limpopo provincije boravila je prethodno u poseti Pokrajinskoj vladi prošle godine, a svrha posete je bila priprema Sporazuma o dugoročnoj saradnji AP Vojvodine i Provincije Limpopo, kada je otpočet rad na transferu tehnologija, znanja i pozitivnih iskustva iz AP Vojvodine Tada je dogovorena i saradnja u oblasti proizvodnje poljoprivrednih mašina i procesne opreme za tržište Limpopa, Južnoafričke Republike i okolnih država članica Razvojne zajednice Južne Afrike. Ovi dogovori su rezultirali osnivanjem i početkom realizacije projekta "Afrika: Sazim-Bipom agro-industrijski inkubator".

Projekat se realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, "Klasterom Bipom", Regionalnom razvojnom agencijom "Alma Mons" i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu. Prva faza projekta je sufinansirana u vrednosti od pet miliona dinara, a druga faza sa 4,6 miliona dinara.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Branislav Bugarski Vojvodina Izvoz Poljoprivredne mašine Motokultivatori Afrika Seme Male farme Božin Nikolić Agroindustrijski inkubator Memorandum o razumevanju Investicije Džoj Macohe Grejs Mahosi Deril Svenpul

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D