Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište u državnoj svojini
  • 23.01.2018. 08:15

Januarska licitacija u Rumi

U ponudi je bilo ukupno 764,5277 hektara poljoprivrednog zemljišta, raspoređenog u 17 katastarskih opština. Ponude su stigle za samo šest katastarskih opština .

Foto: Zlatko Markovinović
  • 252
  • 12
  • 0

Prvi put u januaru, poljoprivredni proizvođači u opštini Ruma zakupili su zemljište u državnoj svojini u okviru prvog kruga javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u u toj sremskoj opštini. Nadmetanje za prošlu godinu je završeno protekle sedmice.

Bez velikog interesovanja poljoprivrednika

U ponudi je bilo ukupno 7645,277 hektara poljoprivrednog zemljišta, raspoređenog u 17 katastarskih opština. Ponude su stigle za samo šest katastarskih opština i to jedna ponuda za K.O. Manđelos, dok su ostale ponude upućene za zemljište u K.O. Ruma, Hrtkovci, Nikinci, Buđanovci i Dobrinci.

"Interesovanje poljoprivrednika nije bilo veliko, ali na sreću ponuđači su se dogovorili oko zakupa, pa je sve otišlo po početnim cenama", kaže Tanja Drobac zamenica predsednika Komisije za dodelu državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Dodala je da je u prvom krugu ukupno dodeljeno 450,6092 hektara zemljišta, a za eventualni drugi krug ostalo je još na raspolaganju 313,9185 hektara.

Drobac: Najviša izlicitirana cena iznosi 26.766 din

"Svo zemljište koje su poljoprivrednici uzeli u zakup je izlicitirano po početnim cenama. Najviša izlicitirana cena iznosi 26.766 dinara po hektaru i takve šifre nadmetanja su izlicitiranje u Buđanovcima i Dobrincima, a reč je o kvalitetnoj zemlji na atraktivnim lokacijama. U Nikincima su po početnim cenama od 17.000, 18.000 dinara izlicitirane dve veće šifre nadmetanja od po 103 i 104 hektara zemljišta u komadu. Najmanju početnu cenu u ovom oglasu imali smo za jednu malenu parcelu u Rumi od 1.185 dinara, ali nije bilo zainteresovanih", rekla je Drobac i navela da su kod 11 šifri nadmetanja zainteresovani poljoprivrednici odustali od licitacije i njima je, kada su povukli ponude, vraćen depozit.

Neizvesno da li će biti drugog kruga

Opština Ruma će podneti zahtev za drugi krug licitacije, ali konačnu odluku donosi Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za poljoprivredno zemljište.

"Svakako da bi bilo dobro da bude drugog kruga licitacije, ali to zavisi od Ministarstva poljoprivrede. Vezani smo rokovima, jer do 31. marta moramo završiti program korišćenja poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu. Ako drugog kruga ne bude, zemljište koje je preostalo iz prvog, naći će se u programu za ovu godinu", kaže Tanja Drobac.

Po pravu prečeg zakupa, pre prvog kruga licitacije, u zakup je dato 691,6 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Javno nadmetanje Zemljište Drzavna svojina Poljoprivrednici Zakupci Ponudjači Komisija Cena Interesovanje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".