Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvanska industrija
  • 29.09.2015. 12:00

Japan Tobako kupuje Santa Fe za 4,4 milijarde evra

Japan tobako ima ambiciju da postane najveći proizvođač cigareta u svetu, ispred Filip Morisa i Britiš ameriken tobaka, koji su trenutno na prvoj i drugoj poziciji.

Foto: jti.com
  • 106
  • 4
  • 0

Kompanija Japan tobako (Tobačo) namerava da otkupi filijalu američke grupe Rejnolds (Reynolds American), "Santa Fe Natural Tobačo", za 4,4 milijarde evra a ugovor bi mogao da bude potpisan u toku ove nedelje, izvestio je vodeći japanski ekonomski list Nikkei.

Zahvaljujući ovoj akviziciji, japanska kompanija će steći vlasništvo nad brendom "nečeral ameriken spirit" (Natural American Spirit), poznatom kao duvan bez aditiva, vrlo popularan među mladim pušačima, preneo je Rojters.

Ova marka prisutna je na tržištu SAD-a, Japana i Evrope, ali bi, prema informaciji japanskog lista, Rejnolds mogao da sačuva prava nad njom na američkom tržištu.

Rojters podseća da je Japan tobako preduzeo više akvizicija u Japanu i inostranstvu od otvaranja japanskog tržišta za konkurenciju 80-tih godina prošlog veka, i posebno nakon svoje privatizacije 1994. godine.

Ovaj bivši monopolista investrao je ne samo u duvansku industriju, već i u sektor hrane i lekova, otkupivši međunarodne aktivnosti američke kompanije RJR Nabisko (RJR Nabisco) 1999. godine, za 7,8 milijardi dolara, zatim britanske firme Galaher grup (Gallaher group) 2007. godine, za 7,5 milijardi funti.

Kako se navodi, sa svojim brojnim markama, među kojima su "vinston", "kamel", "mevius", Japan tobako ima ambiciju da postane najveći proizvođač cigareta u svetu, ispred Filip Morisa i Britiš ameriken tobaka, koji su trenutno na prvoj i drugoj poziciji.

Foto: jti.com


Izvori

Tanjug


Tagovi

Japan Tobako Duvanska industrija Duvan bez aditiva Santa Fe Rejnolds Proizvođač cigareta