Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz maline
  • 10.04.2019. 15:00
  • Zlatiborski okrug, Arilje

Japanci zainteresovani za srpsku malinu

Na inicijativu ministarstva poljoprivrede opštinu Arilje je posetila japanska privredna delegacija, koja je izrazila interesovanje za održavanjem još jednog sastanka na kojem će se konkretizovati dogovor oko izvoza maline na daleki istok.

Foto: Bigstock/ Ashtray
  • 263
  • 12
  • 0

Prvi bilateralni sastanak održan je u zgradi opštinske uprave, gde je došlo do upoznavanja sa srpskim crvenim zlatom - malinom, kao i proizvodima od ovog voća, prenosi Glas zapadne Srbije. 

Japanska delegacija, koja je na inicijativu ministarstva poljoprivrede posetila Arilje, izrazila je interesovanje za održavanjem još jednog sastanka na kojem će se konkretizovati dogovor oko izvoza maline na daleki istok.

Japanci oduševljeni cenom maline 

Vlade Stanković iz udruženja Vilamet je rekao da su Japanci oduševljeni proizvodima naših privrednika koji se bave preradom maline u džemove, slatka, rakije, likere, jogurte, a posebno su oduševljeni cenom. Prema njegovim rečima Japanci su ih obavestili da na njihovo tržište malina uglavnom dolazi iz Amerike i da je mnogo skupa.

"U budućem vremenu mi vidimo šansu da sa njima napravimo korektnu priču, odnosno dogovor oko izvoza, na taj način srpsko tržište bi rasteretiti robom koju nije moguće prodavati kao konzumnu bilo da je u svežem ili zamrznutom stanju," tvrdi Stanković. On je naglasio da bi takva malina išla u preradu, a obezbeđeno tržište bi bilo garancija za njen plasman.

Japancima je objašnjeno da voće raste na zdravom terenu u okruženju bukovih i borovih šuma na nadmorskoj visini od 500 do 1000 metara i da je uzgajanje tradicionalno.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

Uzgoj maline Malina Cena maline Japan Srbija Izvoz maline Vlade Stanković


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.