Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 12.02.2016. 08:00

Jaroslava Dugošija Dobrenov

"Zemlja jeste blagorodna, ali ako se ne obrađuje, ne neguje na pravi način, nema ni dobiti, pogotovo ako se ne prati tehnološki razvoj", govorila je Jaroslava Dugošija Dobrenov.

  • 388
  • 52
  • 0

Poslenike "sedme sile" šokirala je vest o svirepom ubistvu koleginice Jaroslave Dugošija Dobrenov, dugogodišnje novinarke i urednice Radio-televizije Vojvodine.

Tabloidi su preneli detalje koji se objavljuju u crnoj hronici, a mi ćemo se podsetiti onog najboljeg što je Jaroslava Dugošija Dobrenov dala novinarskoj struci i promociji agronomskih saznanja.

Utemeljitelj prve poljoprivredne emisije

Rođena je 10. septembra 1939. godine u Novom Sadu. Završila je Poljoprivredni fakultet u svom gradu. Iako je želela da se posveti naučnom radu u oblasti vinogradarstva, obrela se u novinarskoj profesiji. Prvo je radila u Radio Novom Sadu, u poljoprivrednoj redakciji, da bi na samim počecima Televizije Novi Sad bila utemeljitelj prve poljoprivredne emisije koja i danas traje. Dakle, prva urednica emisije za poljoprivrednike "Brazde" koja je počela sa emitovanjem davne 1975. godine. Ta emisija je i najstarije programsko ostvarenje nekadašnje Televizije Novi Sad, a današnjeg prvog programa televizije, Radio - televizije Vojvodine. Radeći do penznije u dokumentarnom program tadašnje Televizije Novi Sad bila je i jedna od prvih novinarki na jugoslovenskom prostoru, koja je pratila život sela i probleme poljoprivrednika.

Kao penzionerka se rado odazivala svim pozivima za obeležavanje jubileja emisije "Brazde". Tako je bilo i u aprilu prošle godine kada se proslavljala 40. godišnjica emitovanja. I tokom svog rada, a i kasnije kao penzionerka, prateći rad svojih mlađih kolega insistirala je na stručnosti i prenosu novih znanja i tehnologija poljoprivrednim proizvođačima. Jer, kako je rekla prilikom obeležavanje 700. emisije Brazde - 2013. godine: "Zemlja jeste blagorodna, ali ako se ne obrađuje, ne neguje na pravi način, nema ni dobiti, pogotovo ako se ne prati tehnološki razvoj".

Žena od jednostavne misli i reči

Jaroslava Dugošija Dobrenov biće upamćena po svojoj jednostavnoj misli i reči, prelepom osmehu, vedrom duhu i neposrednosti u kontaktu sa običnim ljudima.

Sadašnja urednica emisije "Brazde" Vesna Jovanović Jaroslavu Dugošiju Dobrenov pamti kao pozitivnu osobu uvek spremnu da pomogne mlađima. "Zatekla nas je i šokirala tragična smrt koleginice Jaroslave Dugošije Dobrenov. Bila je jedan od utemeljitelja kultne emisije za poljoprivrednike "Brazde" tadašnje Televizije Novi Sad. Pamtićemo je po delanju u okviru dokumentarnog programa naše kuće gde je ujedno provela i najveći deo svog radnog veka. I upravo je imala ideju, kako nam je jednom prilikom rekla, da sva svoja iskustva iz oblasti agranog novinarstva uoblici u svojevrsnu monografiju. Da bi to i ostvarila penzionerske dane je provodila radeći marljivo na beleškama i sećanjma na godine kada su nastajale mnoge paorske priče. Bilo je to u filmskoj crno-beloj tehnici. Kao vedru, vitalnu i šarmantnu, pamtićemo je s pijetetom."

Komemoracija će biti održana u 11 časova u Studiju M Radija Novi Sad. Sahrana će biti u 14 sati i 15 minuta na Novom groblju u Novom Sadu.


Tagovi

Jaroslava Dugošija Dobrenov Smrt Ubistvo Novinar Agronom Vesna Jovanović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."