Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savetovanje
  • 07.11.2019. 11:00

Javno savetovanje o geografskim oznakama i 100% tradicionalnim specijalitetima

Ovo javno savetovanje namenjeno je široj javnosti i učesnicima kao što su proizvođači, prerađivači, nacionalna tela i istraživači.

Foto: Pixabay/jacqueline macou
  • 74
  • 3
  • 0

Komisija je u ponedeljak, 4.11., pokrenula javno savetovanje o geografskim oznakama (GO) i 100% tradicionalnim specijalitetima (TS), koji su deo politike EU o kvalitetu proizvoda.

Ovo javno savetovanje namenjeno je široj javnosti i učesnicima kao što su proizvođači, prerađivači, nacionalna tela i istraživači. Cilj je da se prikupe povratne informacije o razumevanju i percepciji sistema kvaliteta EU. Javno savetovanje dostupno je na svim službenim jezicima EU i otvoreno je u razdoblju od 12 nedelja.

Geografske oznake su zaštićena imena proizvoda, koji imaju posebnu vezu sa njihovim geografskim poreklom; zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka geografskog porekla (ZOGP) (u zavisnosti od vrste proizvoda i snažne veze sa regionom porekla) dok oznaka garantovani tradicionalni specijaliteti (GTS) naglašava tradicionalni aspekat proizvoda, kao što je način pripreme proizvoda ili njegov sastav, a da nije povezan sa određenim geografskim područjem.

Učesnici u javnoj raspravi imaće priliku da daju mišljenje o njihovom delovanju i kako da se poboljša efikasnost i pojednostave procedure sistema kvaliteta EU. To uključuje registraciju naziva, izmene specifikacija proizvoda i otkazivanje registrovanog imena.

Javno savetovanje deo je sveobuhvatne ocene programa EU kvaliteta. Procenom će se pokazati koliko su ovi programi efektni, efikasni, relevantni i dosledni.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Javno savetovanje Oznaka geografskog porekla Oznaka izvornosti Sistem kvaliteta EU


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!