Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske prilike
  • 31.05.2023. 15:00

Jedva dočekali kišu, a onda morali zaustaviti berbu voća - poplave u Španiji

Povećana vlažnost, nedostatak sunca i grad mogu uzrokovati probleme kod koštičavog voća, sezonskog povrća, vinove loze i agruma, ali i žitarica.

Foto: MeteOrihuela/"ElCura" Photography
  • 75
  • 21
  • 0

Posle dugog sušnog perioda gde su najviše štete zabeležene na plantažama maslina, badema i rogača, Španija je konačno dočekala kišu. I dok se većina poljoprivrednika raduje, jedan deo se suočava sa poplavama i štetom od obilne kiše i grada, izveštava La Sexta.

Veliki deo ove države je pogođen, a najviše regije Katalonija, Valensija, Mursija i Andaluzija. Izuzetak su Ekstremadure i Kanarska ostrva.

U 12 sati palo 200 l/m2

Južno od Valensije u toku 12 sati zabeležene su padavine preko 200 l/m². U narednom periodu očekuje se i preko 30 litara, a olujom i kišom će najviše biti zahvaćene Valensija i Mursija.

Poljoprivrednici ističu kako su već dugo priželjkivali padavine i da su one preko potrebne usevima i stoci. Ipak, donele su i zabrinutost. Povećana vlažnost, nedostatak sunca i grad mogu uzrokovati probleme kod koštičavog voća, sezonskog povrća, vinove loze i agruma, ali i žitarica.

Na pojedinim lokacijama padavine i niža temperatura negativno deluju na vinovu lozu, javlja se uvenuće.

Zaustavljena berba, upitno zametanje plodova

Obilna kiša popunila je vodene akumulacije, ali velike količine koje su pale u kratkom vremenskom intervalu su dovele i do poplava. 

Zaustavljena je berba breskve, nektarine, kajsije i šljive, kao i sezonskog povrća poput: krompira, luka, artičoke, brokolija i drugih vrsta. Mnogi povrtari izveštavaju o pojavi truleži. Ako se ovakvo vreme nastavi doći će do problema sa zametanjem plodova, odnosno oprašivanjem cvetova.


Tagovi

Španija Padavine Oluja Berba Poplava Ugroženi usevi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.