Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerađena biljna ulja
  • 10.06.2018. 11:00

Jestivo ulje nije dobra ideja za dizel motore

Visoke cene dizel goriva naterale su poljoprivrednike da koriste jestivo ulje, koje može da ošteti motor.

Foto: Bigstock / Kalinovskiy
  • 11.100
  • 479
  • 0

Situacija koja je bila aktuelna pre četiri godine, vratila se na srpske oranice - prerađena biljna ulja se koriste kao pogonsko gorivo za dizel motore! Naime pre četiri godine, umesto evro dizela, poljoprivrednici su u traktore sipali jestivo ulje, koje je bilo duplo jeftinije. Tada u Laćarku nije bilo kuće koja dnevno nije trošila najmanje 50 litara jestivog ulja, pisao je RTV.

"Jestivo ulje se sipa u rezervoar sa gorivom u razmeri pola ulja, pola evro dizela. I traktor ide super, nema problema čak ni pri oranju. Računica je jasna", rekao je tada paor Stevica Umetić.

Mešavina za stare traktore

Dejan Stepanović iz Poljoprivredne stručne službe Sremske Mitrovice tada je za 021 izjavio da se ova mešavina sipa uglavnom u stare i dotrajale traktore: "Nema govora da bi se u novi motor sipala bilo kakva mešavina - upropastili biste traktor od 200.000 evra". Koristilo se čak i više puta upotrebljeno ulje iz restorana, ali ređe.

Ulje
Poljoprivrednici u traktore sipaju jestivo ulje (Facebook / Dobra zemlja)

Miris palačinki iz auspuha automobila

Po mirisu palačinki iz auspuha, poznavali su se 2015. godine i vozači automobila.  "Kombinovanje ulja i nafte obično se obavlja u odnosu 60 prema 40 odsto, pri čemu se obično više sipa zejtina. Iako prilikom kratkoročnog korišćenja ova kombinacija ne oštećuje motor, nisam baš najsigurniji koliko je dugoročno sigurno koristiti ulje umesto već predviđenog goriva", rekao je tada za Novosti Zoran Branković, automehaničar iz Prokuplja.

Danas se jestivo ulje vratilo na velika vrata, a sve zbog visokih cena goriva, zbog kojih su organizovani i protesti. Jedan takav najavljuju i poljoprivrednici sutra, 11.06. od 8:30.

Gorivo samo jedan od razloga za protest

Ulje ipak nije dobra ideja

Inženjer razvoja, tehničke podrške i primene maziva kompanije Adeco Aleksandar Kekić kaže da jestivo suncokretovo ulje nije pripremljeno za korišćenje kao pogonsko gorivo: "Ono sadrži dosta balasnih nesagorivih materija, koje se tokom rada motora talože. Viskoznost je viša od viskoznosti dizel goriva, te raspršivanje goriva nije kvalitetno. Nema potrebnih aditiva da se nazove biodizel gorivo i agresivno je prema zaptivkama koje se koriste u dizel motoru".

Dodaje da je još gori slučaj korišćenje prerađenog motornog ulja, koje je kancerogeno. Naime, ono se samo fizički procedi i pomeša sa dizel gorivom. Zbog visokog sadržaja kiselina i drugih štetnih materija, dolazi  do oštećenja motora, počevši od rezervoara pa do brizgaljki, cilindara, klipova.


Tagovi

Jestivo ulje Biljno ulje Traktor Dizel motor Dizel gorivo Pogonsko gorivo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.