Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uginuli konji
  • 31.01.2020. 19:00
  • Tuvumba, Australija

Jeziva okrutnost prema konjima: Ostavljeni da uginu od gladi

Na imanju je ležalo 35 mrtvih i 8 ranjenih konja koji se nisu mogli pomeriti. Većina ih je uginula od gladi.

Foto: Facebook/Jo Marsh 
  • 1.548
  • 76
  • 0

Organizacija za zaštitu i prava životinja u Australiji napala je vladu, optužujući je da nije mogla da zaštiti gladne konje na imanju u Kvinslendu (Queenslandu), prenosi news.com.au.

Džo Marš (Jo Marsh) žena je koja je 10. januara slučajno otkrila šta se događa na imanju na periferiji grada Tuvumba (Toowoomba) u području planine Govri (Gowrie) (koja je takođe bila obuhvaćena ogromnim požarima). Stanje koje je zatekla bilo je zastrašujuće. Na imanju je ležalo 35 mrtvih i 8 ranjenih konja koji se nisu mogli pomeriti. Većina ih je uginula od gladi, a kao dokaz Marš je sve fotografisala i obavestila Društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ALQ) koji su slučaj predali ministarstvu poljoprivrede u Kvinslendu. 

Lokalci sami hrane konje, a vlada im brani

Nakon toga, lokalci su sami odlučili da hrane konje uz pomoć udruženja koje je finansiralo većinu troškova. Ipak, kako tvrdi Marš, 22. januara im je rečeno da prestanu jer na taj način ometaju istragu. "Susedi su obezbeđivali hranu sve dok u ponedeljak iz Biosigurnosti Kvinslenda nisu dobili uputstva da ih prestanu hraniti. Izuzetno smo zabrinuti za sudbinu preostalih životinja i imamo pitanja u vezi s režimom hranjenja i njihovim nadzorom."

Izvršni direktor ALQ-a, Klej Nil (Chay Neal) napao je vladinu organizaciju rekavši da je akcija zabrinutih suseda spasila osam konja. "Susedi su im proteklih nedelja davali male količine dodatne hrane jer ih je vlasnik hranio samo jednom dnevno. Hrana koju im je davao bila je nekvalitetna, mokra slama, a zahvaljujući susedima konji nisu više gladovali.“

Biosigurnost u Kvinslendu osporava verziju događaja ALQ-a, tvrdeći da se brinu o osam preživelih grla. "Konji su pod veterinarskim režimom čiji je cilj povratiti im zdravlje i jačinu. Dalja veterinarska procena planirana je za ovu nedelju. Zbog njihovog stanja još nije bilo moguće premestiti ih jer bi to moglo dodatno uticati na njihovu dobrobit“, poručili su iz Biosigurnosti. Lokalci i Organizacija za zaštitu životinja se s time ne slažu, jer smatraju da ovčji pelati i izmrvljeni sir nisu prikladni za ishranu ovih životinja.  

Na imanju se nalaze i trkački konji

Istraga koju su sproveli ALQ i Koalicija za zaštitu trkačkih konja utvrdila je i da je među leševima pronađenima na imanju bilo i pet trkačkih.

Trkački konji završili u klanici - mučeni dok su čekali klanje

Jedan od preživelih, još uvek je registrovan kao aktivan za takmičenje "Racing Australia".


Tagovi

Mrtvi konji Gladni konji Australija Kvinslend Trkački konji Australija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.