Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje iz Rusije
  • 10.03.2022. 11:00

John Deere i Caterpillar se povlače iz Rusije - Claas se još ne oglašava

Zabrinuti za svoje zaposlene u Ukrajini i Rusiji, ali i međunarodnim sankcijama, američka kompanija John Deere obustavlja isporuke u Rusiju i Belorusiju, a Caterpillar prekida aktivnosti u svojim ruskim pogonima.

Foto: John Deere
  • 260
  • 115
  • 0

"John Deere je duboko ožalošćen eskalacijom događaja u Ukrajini", reči su kojima počinje saopštenje vodećeg svetskog proizvođača poljoprivrednih traktora u kojem ističu kako im je prioritet sigurnost i dobrobit njihovih zaposlenih u regiji. 

Obustavili isporuke u Rusiju i Belorusiju

"Nastavljamo da podržavamo i održavamo blisku komunikaciju sa našim timovima koji su pogođeni situacijom pa im pružamo potrebne resurse kada je to moguće. Naše su misli sa našim zaposlenima, njihovim porodicama, kao i našim trgovcima, kupcima i svima onima koji su pogođeni ovom krizom", poručuju. 

Ova kompanija je pre dve nedelje obustavila sve isporuke mašina u Rusiju, a potom i Belorusiju. Ističu da nastavljaju pomno da pratimo situaciju, istovremeno poštujući američke i međunarodne sankcije.

"Fondacija John Deere sarađuje sa brojnim organizacijama, uključujući više UN-ovih agencija, kako bi mobilizovala resurse za podršku Ukrajincima pogođenim krizom. Naša misija je, i uvek je bila, pomoći našim klijentima da prehrane svet", zakljkučuju u saopštenju. 

Caterpillar obustavlja operacije u ruskim pogonima

Iz Rusije se povlači i kompanija Caterpillar u kojoj su, kako pišu, ožalošćeni tragičnim događajima u Ukrajini te se nadaju mirnom rešenju krize. 

"Pridržavamo se svih primenjivih zakona i sankcija koje se uvode, a pritom smo fokusirani i na naše zaposlene, trgovce i kupce", naglašavaju dodajući da je poslovanje u Rusiji postalo sve izazovnije, uključujući prekide lanca snabdevanja i sankcije zbog čega obustavljaju aktivnosti u svojim ruskim proizvodnim pogonima.

"Svesni smo da je ovo vreme velike neizvesnosti za naše zaposlene i nastavićemo da tražimo načine da im pružimo podršku", zaključuju. Inače, putem svoje fondacije donirali su više od milion dolara za podršku hitnim i dugoročnim potrebama ukrajinske humanitarne krize. 

Claas se još nije oglasio

Slična se odluka očekuje i od nemačke kompanije Claas koja je u ruskom Krasnodaru fabriku otvorila još 2005. godine te, prema navodima na njihovoj stranici, postala prvi veliki proizvođač poljoprivrednih mašina sa sopstvenim pogonom u Rusiji. Kapacitet mu je 1.000 mašina godišnje i trebalo bi da se razvije u lokalni centar za poljoprivredno inženjerstvo. U 2015. su uložili 120 miliona evra u proširenje. Tamo se kombajni proizvode od početka do kraja, uključujući obradu metala, bojenje i montažu. 

Do zaključenja ovoga teksta, U Claasu se još nisu izjasnili o situaciji u Ukrajini i Rusiji te mogućem prekidu rada u krasnodarskoj fabrici. 


Tagovi

John Deere Caterpillar Claas Povlačenje iz Rusije Sankcije Poljoprivredna mehanizacija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.