Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemljišta
  • 15.07.2021. 07:30

John Deere na kabel - istovremeno napaja više mašina

Inženjeri ove kompanije odlučili su da iskombinuju dva autonomna električna sistema GridCON i Joker u jedan zajednički spajanjem kabelima. Na GridCON se istovremeno može priključiti pet Jokera.

Foto: Youtube/Print Screen
  • 130
  • 15
  • 0

"Budućnost poljoprivrede kakvu nikada niste zamišljali" naziv je videa u režiji John Deere-a kojim žele da pokažu koliko su fokusirani na budućnost agrara, ali i trendove u industriji električnih vozila. Svoj razvoj ova kompanija želi da ojača novim konceptom - spajanjem više potpuno električnih i autonomnih poljoprivrednih mašina. 

Video jasno prikazuje početke ove ideje, odnosno prethodno kreirane autonomne traktore na električni pogon. Reč je o konceptima GridCON i Joker koji su započeti 2019. godine.

Novost je da je GridCON spojen kablom dužine 1.000 metara na električnu mrežu snage 300 kW, a mašina automatski kreće i gasi se. Jačine je 100 kW i ima dodatnu pogonsku jedinicu koja isporučuje do 200 kW električne energije, pojašnjava Future farming.

Ovaj autonomni traktor nema kabinu. Kao i robotom, njime se može upravljati daljinskim upravljačem, a u ovom slučaju na terenu gde autonomno izvršava unapred zadate zadatke zahvaljujući GPS navođenju. Ono što je kod njega drugačije jeste napajanje, koje ne omogućavaju baterije, često ograničene kapacitetom, već kabel spojen na struju. Dugačak je kilometar i postavljen na izvor električne energije.

Istovremeno spojeno do pet Jokera

Osim žičanog napajanja, John Deere ima još jednog asa, iako je zapravo reč o Jokeru. To je jednoosovinski, električni, autonomni nosač alata - guseničar. Težak je manje od pet tona, ima zglobno vratilo, može se koristiti u kombinaciji sa gotovo svim poljoprivrednim mašinama, a njega inače pokreću punjive baterije. 

Inženjeri ove kompanije odlučili su da iskombinuju GridCON i Joker u jednom, zajedničkom sistemu za obradu zemljišta, piše farmer.pl. Ovaj se nosač alata napaja električnim kabelom postavljenim na GridCON-u. Treba napomenuti da na njega istovremeno može biti priključeno pet Joker-a. Oni su opremljeni posebnim kabelima koji se nalaze na njihovom nosaču dok se spoljni izvor napajanja GridCON-a nalazi na ivičnom delu polja. 

Pogledajte kako to izgleda:


Tagovi

John Deere Električni traktor Napajanje Joker GridCON


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.