Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 31.03.2022. 07:30

John Deere SESAM 2 je potpuno električni autonomni traktor

Novi model je nadograđen inovacijama i ima ugrađenu bateriju od 1.000 kWh što mu omogućava da radi ceo dan bez prekida.

Foto: YouTube/Printscreen
  • 472
  • 111
  • 0

John Deere je predstavio svoj novi prototip potpuno autonomnog 100 odsto električnog traktora SESAM 2 koji je poboljšana verzija modela SESAM 1 iz 2016. godine.

Sam naziv modela potiče od skraćenice "Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery" što u prevodu znači održivo snabdevanje poljoprivredne mehanizacije energijom.

Traktor je poseban što može da radi potpuno autonomno, ali se njime može upravljati i ručno. Dizajniran je u sklopu projekta GridCON 2 i testiran na terenu u jednom John Deere centru za istraživanje i razvoj.

Može da radi ceo dan

Novi model je nadograđen inovacijama i ima ugrađenu bateriju od 1.000kWh što mu omogućava da radi ceo dan bez prekida. Od ukupne raspoložive energije, novi robotski traktor koristi 500 kWh za vlastiti pogon. Preostala se koristi za napajanje povezanih uređaja i drugih funkcija te za rad priključaka.

Pouzdan električni traktor koji radi ceo dan

SESAM 2 ima velike točkove i po izgledu prednjeg dela je sličan klasičnom, ali celi dizajn predstavlja izgled budućih traktora.

Posebna nosiva kabina

Za njega je dizajnira posebna kabina koja se lako uklapa sa prednje strane i opremljena je bežičnom komunikacijom. John Deere je posebnu pažnju posvetio smanjenju buke i održavanju.

Upravljanje može biti autonomno ili ručno iz nosive kabine ili preko upravljača što je korisno prilikom povratka sa parcele ili izlaska iz garaže.

Posebna kabina

Opcija njenog skidanja je omogućila povezani rad više traktora kojim može daljinski upravljati jedna osoba.

Prednja poluga na mašini omogućava da se kabina pričvrsti. Na zadnjem delu se nalazi poluga i kuka što omogućava povezivanje kultivatora, sejalica i prskalica.

Kako izgleda u radu, pogledajte u videu: 


Foto prilog


Tagovi

John Deere SESAM 2 Autonomni traktor GridCON 2 Baterija Robotski traktor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.