Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KITE
  • 23.10.2023. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Čenej

John Deere specijalisti u Srbiji: Cilj održiva i profitabilna proizvodnja

Godišnji skup John Deere diler specijalista precizne poljoprivrede (Precision Ag Specialist Meeting), održan je u organizaciji kompanija John Deere i kompanije KITE d.o.o. Zanimljivo je da je ovaj skup po prvi put ikad održan van teritorije Nemačke.

Foto: Đorđe Simović
  • 394
  • 33
  • 0

Nekoliko specijalizovanih novinara koji prate poljoprivredu bilo je počastvovano da na Čeneju, u poslovnoj jedinici kompanije KITE DOO prisustvuju skupu na kom su prikazani noviteti i iskustva u praksi u toj oblasti. Bila je to prilika da porazgovaramo sa specijalistom za prodaju Larisom Fabri, direktorom prodaje Ksavijarom Lakombom, kao i izvršnim direktorom kompanije KITE DOO Đorđem Miškovićem.

Larisa Fabri radi u centrali kompanije John Deere. Ocenila ja da je jako važno da okupljeni specijalisti razmene iskustva, ali i da im predstavnici kompanije KITE DOO predstave iskustva iz prakse.

"Izabrali smo Srbiju za sastanak pošto je kompanija KITE DOO veoma napredna u ponudi John Deere rešenja prema kupcima. John Deere vidi budućnost poljoprivrede u digitalizaciji. Ciljevi naše kompanije su da poljoprivrednu proizvodnju učini održivom i profitabilnijom. Dakle, da se proizvede više hrane na produktivniji način, a da sve bude u skladu sa klimatskim promenama u cilju očuvanja resursa", rekla je Fabri.

Kako kompanija "Kite" odgovara izazovima savremene poljoprivrede?

Napominje da se John Deere rešenja mogu podeliti u dva dela: hardverska i softverska. Hardverske komponente su integrisane u mašinama, a softversko rešenje je Operations Center kao veb i mobilna aplikacija, kao i JDLink koji predstavlja bežičnu vezu između hardvera i softvera. Vrhunac je autonomizacija procesa proizvodnje, a sa tim u vezi je John Deer-ovo rešenje potpuno autonomnog traktora serije 8R.

Važnost zaštite podataka

John Deere ima visoke standarde bezbednosti, odnosno zaštitu prava korisnika. Za sve stvari u vezi sa podacima traži se saglasnost korisnika, a oni se čuvaju na najvišem nivou bezbednosti.

"Ako John Deere koristi te podatke, oni su anonimni. Nisu u konekciji sa vlasnikom, nego samo sa mašinom. Način njenog korišćenja pomoći će u pravljenju nove serije modela u kojima će biti otklonjeni potencijalno uočeni nedostatci. Vlasnik gazdinstva ima pristup podacima u John Deere 'Operations Center-u', u cilju brojnih poboljšanja na njegovom gazdinstvu", rekao je Lakomb i dodao da svrha podataka može biti podeljena na dva dela.

Kupac, kako je naveo, može da analizira podatke u vezi sa žetvom, ali i sve ostale, od pripreme zemljišta, setve prihrane i ostalih. Sa druge strane, servisnoj službi John Deer-a ti podaci mogu da posluže da se očuva radna ispravnost mašine.

Ksavijer Lakomb i Larisa Fabri

"Jedna od tih karakteristika je daljinski pristup displeju. Specijalista može daljinski da pristupi i otkloni problem bez odlaska na teren."

Lakomb je napomenuo da John Deere investira iz dana u dan milione i milione dolara u razvoj tehnologija. Prednosti korišćenja ovih tehnologija je na kraju "više sa manje".

"Da bi ovo postigli mi moramo da povećamo produktivnost u dolazećim godinama, a da troškove zadržimo na istom nivou. Potreban nam je veći rast sa manje ljudi i kao što možemo da vidimo na selima kod mnogih poljopriednika jeste da im je sve teže da nađu vozače traktora. Iz tog razloga investiramo mnogo u razvoj mašina kako bi u potpunosti svi znali kako da koriste mašinu u celom svetu", rekao je Lakomb i dodao da obezbeđuju održivost, omogućujući poštovanje razlicitih regulativa nametnutih u poljoprivrednoj proizvodnji, kao što je bio slučaj sa motorima, što je veliki izazov za ovu kompaniju. 

Precizna poljoprivreda je neophodna

Mišković nije krio zadovoljstvo činjenicom da im je ukazano poverenje da organizuju jedan ovakav događaj.

"Precizna poljoprivreda je naša budućnost. Poljoprivreda može da se radi i na konvencionalan način. Međutim, kontrola troškova i optimizacija prinosa je nešto što će kad-tad doći u raskorak. Ovde se sve to od početka kontroliše. Način na koji mi to radimo je veoma specifičan za našu zemlju. Svakako treba pozdraviti to što je naš osnivač, komapnija KITE Zrt korak ispred i u samom vrhu svetskih kretanja u toj oblasti", kaže Mišković i dodaje da je u Srbiji sve to trebalo započeti, primeniti i zabeležiti rezultate.

Treća je godina kako imaju konekciju na JD link i pristup "Operations center-u". Koncept su podelili u dva dela - odeljenje preciznih tehnologija poljoprivrede i odeljenje KITE tehnologija.

KITE tehnologije: Nova dimenzija poljoprivrede

"Odeljenje precizne poljoprivrede ima zadatak da konektuje korisnike, a odeljenje KITE tehnologije ima zadatak da na bazi prikupljenih i obrađenih podataka, prosledi korisniku agronomske informacije. Kreiramo menadžment zone na parceli, uzorkujemo zemljište, radimo monitoring useva, i na kraju podvlačimo troškove. Zadnja operacija u proizvodnom ciklusu je skidanje useva i kreiranje mape prinosa koja je pokazatelj uspešnosti primenjene tehnologije. Ta mapa prinosa je osnova za planiranje operacija za sledeću godinu", kaže Mišković i dodaje da se uzorkovanje zemljišta radi svake četrvte godine, a podaci o operacijama na parceli su korisnicima uvek dostupni na "Operations Center-u".

Dodaje da termin "precizna poljoprivreda" više nije teorija. Razumljivo je da su mladi lako prihvatili nove tehnologije, ali i oni iz srednje generacije, jer su iz nužde morali da se prilagode jer svaka savremenija mašina zahteva minimalno tehničko znanje i poznavanje personalnog računara.

Oduševljenost Srbijom

Gosti nisu krili zadovoljstvom onim što su videli u Srbiji. Larisu Fabri oduševilo je staro jezgro Novog Sada, a posebno Petrovaradinska tvrđava.

"Razgovarala sam sa nekoliko kolega koji su prijatno iznenađeni činjenicom koliko je Srbija moderna. Za kolege iz KITE-a smo znali da su pravi domaćini, ali dobronamernost i ljubaznost smo sretali na svakom koraku", rekla je ona.

Kao Francuza, Lakomba je posebno oduševio kvalitet vina iz Srbije koja je imao priliku da proba, a u pitanju je šumadijska vinarija.

Činjenica je da je današnju poljoprivredu sve teže zamisliti bez korišćenja sofisticirane tehnologije, uređaja i sistema koji omogućavaju poljoprivrednicima profitabilnije, efikasnije, sigurnije i ekološki prihvatljivije poslovanje.

Kompanija KITE DOO se na zadovoljstvo korisnika repozicionirala od ponuđača samo pogonske i priključne mehanizacije u ponuđača tehnologije, te sad nudi zaokruženo rešenje uslugama iz domena precizne poljoprivrede, čija primena upravo obezbeđuje ekonomski i energetski efikasniju poljoprivrednu proizvodnju i omogućava željeni rast.


Tagovi

KITE d.o.o Larisa Fabri Ksavijar Lakomb Đorđe Mišković Zaštita podataka John Deere Razvoj motora Precizna poljoprivreda


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

KITE d.o.o

Međunarodni put 162a, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121400525, e-mail: info@kitedoo.rs web: http://www.kitedoo.rs