Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 07.01.2022. 12:35

John Deere traktor budućnosti - bez vozača, upravlja se pametnim telefonom

Već ove godine traktori će biti dostupni poljoprivrednicima, objavio je poznati američki proizvođač u Las Vegasu predstavljajući svoje vozilo budućnosti.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 279
  • 71
  • 0

Američki proizvođač poljoprivrednih mašina John Deere je na sajmu CES 2022 u Las Vegasu predstavio svoj potpuno autonomni traktor koji je spreman za serijsku proizvodnju.

Mašina kombinuje njihov model 8R, plug s dletom s podrškom za TruSet, GPS sistem navođenja i nove napredne tehnologije, piše profi. Prema navođenju ove kompanije, traktori za čije upravljanje nije potreban vozač će već ove godine biti dostupni poljoprivrednicima. Ali, proizvođač nije odao hoće li se prvo koristiti isključivo u Americi ili i u Evropi. 

Reč je o inovativnom modelu sa šest pari stereo kamera, što mu omogućava otkrivanje prepreka u rasponu od 360 stepeni i procenu udaljenosti. Slike snimljene kamerama prolaze kroz duboku neuronsku mrežu koja klasifikuje svaki piksel za oko 100 milisekundi i određuje da li će mašina nastaviti da se kreće ili će se zaustaviti, zavisno od toga da li je otkrivena prepreka.

Takođe, ova mašina kontinuirano proverava svoju poziciju geolociranjem, osiguravajući tako da radi tamo gde bi trebalo i da je tačnost unutar jednog inča, odnosno 2,54 centimetara.

Upravljanje pomoću pametnog telefona 

Za korišćenje ovog traktora, poljoprivrednici treba samo da transportuju mašinu na polje i konfigurisati ga za autonomni rad. Koristeći operativni centar John Deere Mobile na svom pametnom telefonu pomerajući prst s leva na desno pokreću mašinu.

Unutrašnjost ovog autonomnog traktora 

Dok mašina obavlja posao, poljoprivrednik može da napusti polje kako bi se usredsredio na druge zadatke, a status mašine može da prati putem mobilnog uređaja.

John Deere Mobile vlasnicima traktora pruža i pristup video zapisima uživo, slikama, podacima i metričkim vrednostima te omogućava poljoprivrednicima da sami prilagode brzinu, dubinu oranja ili drugih agrotehničkih zahvata i još mnogo toga na svom vozilu.

U slučaju bilo kakvih anomalija kvaliteta posla ili problema s funkcionisanjem mašina, poljoprivrednici će dobiti obaveštenje na pametnom telefonu, a daljinski mogu da obave prilagođavanje kako bi optimizovali performanse mašine.

Pogledajte kako izgleda ovaj autonomni traktor:


Tagovi

John Deere Autonomija Traktor Bez vozača Budućnost CES 2022


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.