Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Užice
  • 19.12.2018. 14:15

Još problema za malinare - pretnje i ucene

Malinari Zapadne Srbije predstavnicima Ministarstva poljoprivrede ukazali su na pretnje zbog najavljenog protesta, o pretnjama za vreme protesta u Priboju i Prijepolju, kao i o neplaćenim rodovima maline.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 1.076
  • 50
  • 0

Nakon što je odložen protest malinara u Ivanjici, koji je bio zakazan za 14. decembar, i obaveštenja da će se sa predstavnicima malinara sastati Branislav Nedimović, u utorak, 18. decembra u Užicu došlo je do sastanka, ali sa šefom kabineta ministra Markom Šaranovićem, i državnim sekretarima Bogdanom Igićem i Senadom Mahmutovićem. Oko 20 prisutnih proizvođača bilo je ljuto što niko nije došao iz Ministarstva trgovine. Mahmutović je zamerio zbog prisutnosti velikog broja proizvođača, a i jednim delom novinara.  

Stalne i ozbiljne pretnje

Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, podsetila je na letošnje proteste u Prijepolju i Priboju, pa i na stvari koje su se dešavale oko protesta. Pomenula je pregovore na Zlatiboru, koje su vodila trojica Prijepoljaca i jedan građevinski preduzimič iz Beograda, koji je, kako je rekla, došao u ime predsednika države. 

"Sve vreme sam bila na protrestima, a za taj sastanak skoro niko nije znao. Posle tih protesta na sastancima upravnih odbora, ti članovi iz Prijepolja su govorili da su morali da idu na pregovore na Zlatiboru, jer su dobijali pretnje da će da završe u gepeku, da imaju decu i porodicu, da je spremno da uleti 100 navijača da napravi incident među protestantima, pa posle da se priča da su se sami proizvođači među sobom tukli. Ono što boli poljoprivredne proizvođače u celoj Srbiji je što im se stalno ozbiljno preti. Da li smo mi uradili nešto na štetu ove države?",  rekla je Stankovićeva i dodala da se sumnja da su ti protesti bili unapred dogovoreni, kako ne bi bili u jeku branja maline.

Slađana
Stankovićeva: Da li smo mi uradili nešto na štetu ove države?

Ona je potvrdila da je tada u Ministarstvu dogovoreno da cena maline bude 120-125 dinara sa tendecijom rasta na 150 dinara.  

Mahmutović: To je za istražne organe

Državni sekretar Senad Mahmutović rekao je da su on i saradnici iskazali poštovanje prema proizvođačima samim tim što su došli na sastanak, koji nije imao dnevni red. 

"Mi smo danas ovde došli u posetu bez dnevnog reda i tema o kojima ćemo razgovarata. Očekivali smo da razgovoramo sa predstavnicima šest udruženja, jer je usvojen državni budžet. Očekivali smo razgovor o podsticajnim merama, merama za nabavku mehanizacije, za nabavku opreme za skladištne i preradne kapacitete, protivgradne mreže, za navodnjavanje. Ali, dočekali su nas novinari i jako nezadovoljni ljudi. Ne mogu reći da je našem seljaku sve predivno, sama priroda posla je da im je teško i ima nekih razloga da njihova ljutnja bude opravdana. Danas smo ovde čuli nešto što prevazilazi granice našeg Ministarstva. Ako se neko ogrešio o zakon i dovodi do ugrožavanja bezbednosti ljudi, to je za druge istražne organe", rekao je Mahmutović i dodao da su sva obećanja Ministarstva poljoprivrede i države ispunjena.

Još je dodao da, kada je u pitanju cena maline, o toj temi mogu da pričaju samo o tome kolika je cena u Čileu, Poljskoj, kakve su tenedencije u Evropi i svetu, ali da ministarstvo, ni država ne mogu da određuju cene: "Na tu temu se nije dogovaralo i obećavalo".

Pretnja ili politička floskula?

Radenko Marić, predsednikudruženja Podgolijski zdravi plodovi, koje je bilo organizator neodržnih protesta u Ivanjici, govorio je o pretnjama koje su mu bile upućene zbgo tog protesta. 

Radenko
Marić je organizator neodržnih protesta u Ivanjici

 
"Kada smo najavili proteste, bilo je pritisaka da se ne održe. Zejadno sa predsednikom opštine Ivanjica, Zoranom Lazovićem, otišao sam na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede. Tu su bili sekretar ministarstva Bojan Gavrić, državni sekretar Bogdan Igić i šef kabineta ministra Marko Šaranović. Gavrić mi je između ostalog rekao da ima saznanja da sam instrument opozicije i vršio pritisak da se odlože protesti zakazani za 14. decembar. Pitao me je da li sam svestan u šta sam se uvalio, da se boji za mene da ne budem odstreljen kao vepar na livadi. Rekao sam mu da se ne bojim, poznat sam borac za ljudska prava, a možda će neka ulica nositi moj ime. Ostao sam pri stavu da se protesti održe, pa me je sutradan pozvao da vidi da li je predsednik opštine uticao na mene da se ne održi protest, s obzirom na to da su se u susednoj opštini Lučani održavali izbori i kada je na takozvanoj državi Kosovo dan proglašenja vojske. Rekao sam mu da sam još uvek živ i da sam na livadi, a odgovorio mi da to ne shvatim kao pretnju, već da je to politička floskula" rekao je Radenko.

Najveća briga naplata roda

Pribojskim malinarima glavna briga nije cena, već da naplate rod koji su predali hladnjači Kold gold iz Gorobilja kod Požege. Jedna od žrtvi te prevare je Dževad Omerović iz Priboja, koji je ovoj hladnjači predao 7,7 tona maline, a plaćeno mu je samo 50.000 dinara

"Nije da samo meni nije isplaćeno. Nas ima 18 iz Priboja i ukupno smo predali 50,3 tone, a proizvođači iz Prijepolja su predali 110 tona. Meni su 50.000 dinara isplatili 6. jula, u jeku berbe, ali shvatam to je urađeno sa namerom da me namami i da ne bih prekidao isporuku maline. Cena je prvo bila 120 dinara za vilamet i 130 dinara za miker. Tako je pisalo u otkupnim blokovima. Posle par dana, kada su cene počele da padaju kod ostalih hladnjačara, onda nam je pisao 100 i 110 dinara. Takođe, piše da je to akontna cena i da će najkasnije do 31.10. izvršiti poravnjanje, a isplate će vršiti najkasnije 20 dana po otkupnom bloku. I tako piše u ugovoru. Ali, on nije ništa ispoštovao. Sada ovi predstavnici Ministarstva su nam rekli da nisu upoznati sa tim slučajem i da će nam pomoći. Inače, vlasnik Kold Golda priznaje da nam duguje, ali je problem što nema para da nam isplati, a robu je prodao. Mi smo sve prijavili tržišnoj inspekciji i oni su ustanovili da to nije slučaj za njih i predali kriminalistčkoj policiji. Oni su počeli neki rad, a dokle se stiglo ne znam", rekao je Dževad. 

Užice
Predstavnici Ministartsva nisu očekivali ovakav sastanak

Marko Kojadinović iz udruženja Limska dolina Priboj rekao je da od delegacije iz Beograda proizvođači iz Zapadne Srbije traže sastanak sa ministrima poljoprivrede i trgovine, da se razgovara o jedinstvenoj ceni maline za narednu godinu i da se reši problem cene za ovu godinu. 


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Slađana Stanković Senad Mahmutović Radenko Marić Dževad Omerović Malina Cena maine Otkup maline Kold gold Pretnje Sastanak


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.