Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest malinara
  • 07.12.2018. 10:00

Malinari Zapadne Srbije zakazali protest za 14. decembar

Dva udruženja malinara iz Ivanjice "Podgolijski zdravi plodovi" i "Vilamet - Ivanjica" najavili su protest malinara za 14. decembar ove godine u Ivanjici. Pridružeći im se malinari iz Užica, Priboja, Prijepolja, Šapca, Žiče, Kraljeva i drugi. 

Foto: A. Rovčanin, Z.Gligorijević
  • 1.073
  • 52
  • 0

Dva udruženja malinara iz Ivanjice "Podgolijski zdravi plodovi" i "Vilamet - Ivanjica" najavili su protest malinara za 14. decembar ove godine u Ivanjici. Pridružeći im se malinari iz Užica, Priboja, Prijepolja, Šapca, Žiče, Kraljeva i drugi. 

Radenko Marić, predsednik udruženja "Podgolijski zdravi plodovi", rekao je da se protest organizuje zbog nepoštovanja dogovora u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ekologije, da cena maline bude jedinstvena. Malinari su tražili da cena po kilogramu bude 125 dinara.

"Ovde se ništa ne zna. Do sada je, i to većim delom, isplaćeno 88 dinara po kilogramu, dok su, ali retko, neki hladnjačari platili po 125 dinara, a neki samo 80 dinara. Mi ćemo ponovo tražiti jedinstvenu cenu maline za celu Srbiju. Imamo podršku i pridružiće nam se malinari iz udruženja Poljoprivrednih proizvođača iz Užica, koje obuhvata više udruženja iz tog kraja, kao udruženja iz Šapca, Žiče i Kraljeva", rekao je Marić.

Ujedinjeni kao Poljoprivredni proizvođači Zapadne Srbije

Proizvođači maline će na ovom protestu nastupiti objedinjeni pod imenom "Poljoprivredni proizvođači Zapadne Srbije".

"To je novo udruženje u čijem sastavu će biti sedam do deset udruženja iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga, to jest sva ova udruženja koja podržavaju protest", rekao je Marić i dodao da će okupljanje protestanata biti ispred Doma kultura, a onda će krenuti u protestnu šetnju do zgrade Skupštine opštine.

Malinari uputili pismo Vladi i predsedniku države

Podnete ostavke u Radnoj grupi

Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica rekla je da će se članovi tog udruženja pridružiti protestu. Ona i njen kolega Ljubiša Purić iz Prijepolja 4. decembra ove godine podneli su ostavke na članstvo u Radnoj grupi koja je formirana u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ostavke su uputili ministru Branislavu Nedimoviću i državnom sekretaru Velimiru Stanojeviću.

"Uzimajući sve dosadašnje činjenice u obzir, potpuno odgovorno sagledavajući situaciju od kada je formirana Radna grupa, kao i položaj malinara, sada u decembru mesecu 2018. godine, odlučno i odgovorno dajemo ostavku na članstvo u Radnoj grupi, koja je imala za cilj da se bavi unapređenjem proizvodnje maline i tržištem maline. Od namere i cilja, nažalost ostala je vrlo konfuzna situacija koja nikako ne ide u prilog rešavanju problema, a sa kojima su suočeni proizvođači maline i njihove porodice. Od formiranja Radne grupe imali smo sastanke, koji su bili vrlo neozbiljni, pretvoreni u lične proslave, na kojima je sveukupno gledano vladao vrlo pasivan odnos određenih članova Radne grupe prema celokupnom problemu u kome se nalaze proizvođači maline. Sa pojedinim cinicima konačnih stavova bez pokrića Radne grupe: hladnjačara, pojedinaca visoko pozicioniranih u vlasti, koji imaju redovna primanja i dodatne privatne poslove, poltrona i podobnika, koji nisu ispunili čak ni samu formu na dva sastanka na kojima smo bili, više je degutantno i raspravljati, te od takve lakrdije pravimo distancu u pravom smislu te reči i zbog toga dajemo ostavku u Radnoj grup", navela je Stankovićeva u ostavci koju je podnela.

Još je navedeno da je vreme provedeno u Radnoj grupu uzaludno utrošeno da i je bilo situacija da su ljudi od struke, koji su bili članovi ove grupe, dali ostavke, jer znanje i mišljenje očigledno nikome ne trebaju.

"Svoja prava i probleme rešavaćemo preko udruženja i sa svima onima koji istinski imaju nameru da pomognu u rešavanju problema sa kojima se danas, više nego ikada, suočavaju malinari Srbije", zaključila je Slađana Stanković.

Dopuna 13.12.

Protest malinara, koji je bio zakazan za 14. decembar u Ivanjici, u  organizaciji udruženja "Podgolijski zdravi plodovi" i "Vilamet - Ivanjica", otkazan je, jer je obećan sastanak sa predstavnicima  ministarstava i hladnjačarima.

"Stiglo nam je obaveštenje i obećanje da ćemo se sastati sa ministrom  Branislavom Nedimovićem i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i 
Ministarstva trgovine, kao i hladnjačarima, 18. decembra u Užicu. Na tom  sastanku bi trebali da razgovaramo o tekućim problemima i ceni maline"
, rekao je Radenko Marić, predsednik udruženja "Podgolijski zdravi plodovi".

Ukoliko ne dođe do sastanka i iako ne bude dogovora, Marić je rekao da  će se najavljeni protest realizovati i radikalizovati.

Predstavnici užičkog udruženja su rekli da će taj sastanak biti medijski propraćen.
 


Tagovi

Podgolijski zdravi plodovi Protest Malinari Radenko Marić Poljoprivredni proizvođači Zapadne Srbije Slađana Stanković


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.