Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 25.05.2015. 13:30

Još se pregovara o subvencijama Tenisu

Još se vode pregovori o tome na koji će način kompanija Tenis da dobije subvencije, no u PKS-u ne očekuju da će one biti velike.

Foto: depositphotos.com
  • 93
  • 5
  • 0

Prema izjavi predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža, početkom sledeće godine trebali bi da se vide efekti ulaganja nemačkog proizvođača mesa Tenis u Srbiju, a uskoro se očekuje i da počne realizacija investicije vredne 420 miliona evra.

Za Radio televiziju Vojvodine, Čadež je izjavio da je ovo strateški važna investicija za Srbiju, a otvaranje novih farmi i intenzivno razvijanje kooperacija pomoći će srpskim farmerima da gaje svinje koje se otkupljuju, prerađuju, ali i izvoze u obliku gotovih proizvoda. Prvi kooperanti očekuju se već početkom sledeće godine.

Ovaj projekat ima podršku Vlade i premijera Srbije, a ako se uzme u obzir da je reč o jasnom i definisanom projektu, Čadež ne očekuje da će zahtevati neke velike subvencije. Kolike će one biti, znaće se uskoro, jer se u ovom trenutku po tom pitanju još vode pregovori.

Podsetimo, investicije Tenisa u Srbiju izazvale su velike polemike u javnosti te otpor poljoprivrednika i brojnih organizacija. Sporno je bilo 12.500 hektara zemljišta koje bi ta kompanija dobila na korišćenje. Kao minusi isticao se i nerešen problem zbrinjavanja klaničkog otpada ali i velikih količina stajnjaka koje bi nastale. Tenis u Srbiji planira da izgardi 20 farmi. Za prvih pet u Banatu dogovori su postignuti. U resornom ministarstvu smatraju da će ovaj projekat doprineti razvoju srpske poljoprivrede i srpskog sela.

Foto: depositphotos.com; stramyk


Tagovi

Subvencije Tenis Investicije Klanički otpad Otpor poljoprivrednika Marko Čadež PKS Ulaganje Nove farme