Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pečuraka
  • 03.07.2017. 16:00

Jošanica: Trećina stanovnika gaji gljive

Jošanica je selo u kome trećina stanovnika proizvodi pečurke, a vlasnici firmi i radnici su najčešće - rodbina. Ne mogu da zadovolje potražnju, pa proširuju kapacitete.

Foto: bs
  • 3.510
  • 162
  • 0

Žagubičko selo Jošanica proizvodnjom pečuraka bavi se 26 godina. Ovde je trećina stanovništa posvećena tom poslu, a vlasnici firmi i njihovi radnici najčešće su u rodbinskim vezama.

Šest porodica odavde nedeljno isporučuje 10 tona pečuraka Beogradu, Boru, Zaječaru i Nišu.

"Ovaj posao zahteva da se radi svaki dan. Nema radnog vremena. Kada pečurke budu za berbu, vi morate da budete spremni", kaže za RTS Dražen Stević.

Od klisure do masovne proizvodnje

Proizvođači iz ovog sela uzgajali su pečurke u Gornjačkoj klisuri, u napuštenim vojnim tunelima, pre nego što su obezbedili klimatizaciju. Kažu da je takva proizvodnja gotovo duplo duža i da ne može da se utiče vazduhom ili temperaturom.

Rad na modernizaciji

Jošaničke pečurke su toliko tražene da ne mogu da zadovolje potrebe. Zbog toga rade na proširenju kapaciteta.

"Kompost dobijamo u džakovima Voleli bismo da se modernizujemo, a Mađarska je dobar primer. Oni tamo rade na pokretnoj traci, koja sve odjednom ubacuje i i zbacuje, a to je lakši način proizvodnje", objašnjava Stević.

Foto: bs65me


Izvori

RTS


Tagovi

Dražen Stević Jošanica Pečurke Kompost


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.