Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 13.09.2020. 12:00

Južnobački okrug: Za jedan hektar plaćeno 100.000 evra

Cene poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji u prvoj polovini 2020. godine kretale su se od svega 190 evra u Južnoj Srbiji do čak 100.000 evra za jedan hektar u Južnobačkom okrugu.

Foto: Bigstock/Xato Lux
  • 663
  • 32
  • 0

Republički geodetski zavod nedavno je objavio polugodišnji izveštaj o prometu nekretnina na području Srbije, na osnovu prikupljenih podataka. Kako se navodi u izveštaju, homogenizacija podataka je postignuta isključivanjem rezultata kod kojih je očigledno da su na cenu uticale okolnosti koje nisu posledica tržišta već su specifične za transakciju.

Cene poljoprivrednog zemljišta u Republici Srbiji u prvoj polovini 2020. godine kretale su se od svega 190 evra u Južnoj Srbiji do čak 100.000 evra za jedan hektar u Južnobačkom okrugu. Najmanje prosečne cena poljoprivrednog zemljišta zabeležene su, dakle, na jugu zemlje 2.800 evra i u Šumadiji i Pomoravlju, gde je hektar prosečno koštao oko 3.800 evra. Prosečna cena najskupljih oranica bila je u Južnobačkom okrugu sa 10.100 evra i u Severnobačkom okrugu oko 9.550 evra.

Najviše parcela kupljeno u Veliko Plani

Površine u prometu poljoprivrednog zemljišta kreću se od ispod pet ari do preko 100 hektara. Oko 90 odsto podataka su kupoprodaje u rasponu između 10 ari i 3,5 hektara. Oko 85 odsto kupoprodaja sa površinama u prometu preko pet hektara je na teritoriji Vojvodine, rezultati su istraživanja Republičkog geodetskog zavoda.

Najviše poljoprivrednog zemljišta kupljeno je u Lozoviku, opština Velika Plana - 31 parcela, dok su najmanje kupljenje u Liparu, opština Kula sa tri parcele.

Rast cene zemljišta, prošle godine za hektar u Bačkoj Topoli izdvojeno 100.000 evra

Podsetimo, u martu mesecu ove godine Geodetski zavod izašao je sa rezultatima isptraživanja kada je prosečna cena po hektaru iznosila u Severnobačkom okrugu (9.650 evra), Zapadnobačkom (8.250 evra) i Sremskom okrugu (8.500 evra). Gledano po jediničnoj ceni, nadležni objašnjavaju da je najviše izdvojeno 100.000 evra po hektaru u Gunarošu, opština Bačka Topola u severnobačkom okrugu.

Detaljnije o najnovijem izveštaju možete pročitati ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Cene Republički geodetski zavod Najskuplja oranica Najjeftinije poljoprivredno zemljište Prodaja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.