Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI
  • 19.01.2022. 12:00

Kako AGRIVI pomaže prilikom pregleda useva?

Ne samo da redovni pregled polja smanjuje mogućnost gubitaka prinosa i pomaže u planiranju optimalnog datuma berbe, već se sve više koristi kako bi se smanjio negativan uticaj poljoprivrede na životnu sredinu.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 418
  • 278
  • 0

Pregled polja jedna je od najvažnijih aktivnosti tokom sezone prilikom koje poljoprivrednici posmatraju opšte stanje useva i polja kako bi uočili znakove zaraze od bolesti, štetočina i korova.

Osim toga, pregledaju se i bilo kakvi znakovi stresa biljke uzrokovani nedostatkom vode, hraniva ili nepovoljnim vremenskim uslovima. Još jedan od razloga za sprovođenje izviđanja polja je utvrđivanje stepena zrelosti useva koje se sprovodi zbog planiranja optimalnog datuma berbe odnosno žetve.

Istraživanja pokazuju da gubitak prinosa zbog različitih bolesti i štetočina iznosi od 20 do 40 odsto. Ne samo da redovni pregled polja smanjuje mogućnost gubitaka prinosa i pomaže u planiranju optimalnog datuma berbe, već se sve više koristi kako bi se smanjio negativan uticaj poljoprivrede na životnu sredinu.

Agrivi omogućava praćenje stanja useva

Kako bi dokazali da primenjuju održive proizvođačke prakse i obezbedili sledljivost proizvodnje, poljoprivrednici treba da opravdaju svaku upotrebu pesticida. Upravo iz tog razloga sprovode pregled useva kako bi pokazali da primenjuju reaktivno umesto preventivnog prskanja i kako bi dokazali da je postojao pravi razlog za prskanje.

Pet načina kako olakšati pregled

Identifikacija rizika i lociranje problematičnih područja

Korišćenjem AGRIVI platforme poljoprivrednici ne troše svoje dragoceno vreme na traženje problematičnih područja na polju i usevu. Pomoću satelitskih snimaka i preciznih alarma za bolesti i štetočine, AGRIVI otkriva problematična područja i detektuje lokacije na polju koje je potrebno dodatno proveriti.

Prikupljanje dokaza

Beleženjem opažanja sa terena direktno u AGRIVI platformi, poljoprivrednici mogu da navedu uočene štetočine ili neka druga oštećenja uzrokovana nepovoljnim vremenskim uslovima i označe tačnu lokaciju i prilože fotografije useva. Budući da mobilna aplikacija ove kompanije podržava bežični način rada, beleženje opažanja moguće je obaviti direktno sa polja čak i u slučaju kada nije dostupna internet veza.

Opravdana primena pesticida

Danas sve više poljoprivrednika praktikuje reaktivno umesto preventivnog prskanja. Neki to čine kako bi postigli održivu proizvodnju, a neki kako bi zadovoljili stroge standarde bezbednosti hrane.

Izviđanje može biti i saveznik u planiranju aktivnosti

Kao odgovor na potrebu za opravdanom primenom pesticida, AGRIVI omogućava poljoprivrednicima da zabeleže svako prskanje koje je povezano s određenim pregledom polja.

Podnošenje izveštaja

Kako poljoprivrednici moraju da predaju razne izveštaje za potrebe nadležnih institucija ili za pružanje celokupne sledljivosti proizvodnje, AGRIVI omogućava kreiranje izveštaja o obavljenom pregledu polja za svaki usev i sezonu, kao i više od 30 ostalih izveštaja dostupnih u samo nekoliko klikova.

Planiranje optimalnog datuma berbe

Pregled polja nije samo praksa upravljanja rizikom. Ono može biti i saveznik u planiranju aktivnosti. Budući da optimalno vreme berbe odnosno žetve značajno utiče na očuvanje količine prinosa i kvaliteta useva, a sama priprema obuhvata dodatnu organizaciju radne snage i mašina, izviđanje polja može da se koristi kako bi se isplaniralo optimalno vreme berbe.

Kao odgovor na navedene izazove, AGRIVI poljoprivrednicima pruža satelitske snimke koji mogu biti ključni u određivanju zrelosti useva i planiranju optimalnog datuma berbe odnosno žetve.


Tagovi

AGRIVI Izviđanje polja Pregled Stanje useva Platforma Satelitski snimci


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer