Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene đubriva
  • 29.05.2023. 15:00

Kako će se kretati cene đubriva na globalnom nivou?

Analitičari očekuju da će se poljoprivrednicima isplatiti kupovina, barem do jeseni 2023., a koliko će nakon toga cene ostati niske, zavisi od globalne potražnje.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 268
  • 54
  • 0

Prema analizi tržišta koju je sprovela holandska investiciona banka Rabobank, cene đubriva bi širom sveta trebalo da ostanu niske do 2024. pa čak i kasnije, posebno za fosfate i potašu.

Prema izveštaju koji su objavili 25. maja, razlozi za ovakav trend su veća ponuda na tržištu s jedne, a slabija potražnja s druge strane, prenosi Agrarheute

Očekuju da će se poljoprivrednicima isplatiti kupovina, barem do jeseni 2023., a koliko će nakon toga ostati niske, zavisi od globalne potražnje. Smatraju da će nivo kakva je bila pre ruske invazije na Ukrajinu, biti dostignuta tek za dve do tri godine. 

Azotna zavise od nafte i gasa

Kada je reč o azotnim đubrivima, u Rabobanku podsećaju da one zavise od promenljivih cenama nafte i gasa. Pretpostavljaju da će za ureu tokom 2023. ostati na sadašnjem nivou, a ponovo značajno da porastu u 2024. Ali, druga istraživanja pokazuju da to zavisi od toga hoće li Rusija dodatno da smanji isporuke gasa Evropi tokom godine. 

Fosfatna su đubriva, prema ovim analitičarima još uvek znatno skuplja od dugogodišnjeg trenda. Uprkos slabijoj potražnji, cene su ostale na višim nivoima delom zbog smanjenog kineskog izvoza. Njihova domaća potrošnja izlazi iz vrhunca sezone te se očekuje veći izvoz iz te zemlje na globalno tržište, a samim tim i pad cena.  

Silazni trend za kalijumova đubriva

Kada je reč o kalijumovim, potražnja je i dalje slaba širom sveta. Iako su Brazil i Indija poslednjih meseci kupili veće količine, to nije zaustavilo globalni pad cena. Ponuda je i dalje velika, a ima i znakova da se roba iz Belorusije vraća na svetsko tržište uprkos evropskim i američkim sankcijama. Ako se ovakav trend nastavi, nastaviće da padaju i cene kalijumovih đubriva.


Tagovi

Globalna potražnja Fosfatna gnojiva Cene đubriva Tržište đubriva Azotna đubriva Kalijumova đubriva Fosfatna đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.