Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 26.03.2022. 18:00

Kako da izračunate količinu sredstva potrebnu za tretiranje biljaka?

Šta je doza, a šta koncentracija? Kako da sami odredite potrebnu količinu sredstva koju treba da dodate u vodu?

Foto: Depositphoto/Katerina3
  • 475
  • 27
  • 1

Pred nama je još jedna izazovna poljoprivredna sezona u kojoj ćemo primenjivati različita sredstva kako bi zaštitili naše biljke, prihranili ih ili im pomogli da imaju neometan rast i razvoj te donesu dobar rod.

Hemijske pesticide, prirodna sredstva, folijarna đubriva, biostimulanse i druge preparate koje kupujemo, uvek moramo da pripremimo prema uputstvu na ambalaži. Najčešće se primenjuju razblaženi vodom.

Šta je doza, a šta koncentracija?

Pre nego što krenemo sa pripremom, potrebno je znati šta znače određeni parametri koji će nam osigurati uspešnu primenu. Neophodno je da razlikujemo dozu i koncentraciju primenjenog sredstva, jer će nam to omogućiti da predviđenu količinu sredstva, odnosno njegove aktivne materije, rasporedimo na površinu koju tretiramo što ravnomernije.

Doza je količina sredstva koju primenjujemo po jedinici površine. U zavisnosti da li se radi o onom u tečnom ili čvrstom obliku, izražava se u jedinici mase ili zapremine po jedinici površine kg/ha, g/ha, l/ha ili ml/ha.

Koncentracija nam govori koliku količinu sredstva treba da rastvorimo u određenoj količini vode.

Kako za manje, a kako za veće površine? 

Dve tabele koje možete da vidite u nastavku daju gotov pregled količine vode, koncentracije i potrebne količine sredstva.

U prvoj tabeli navedeni podaci se odnose na prskalice manje zapremine i pogodna je za amatersku primenu na manjim površinama. Količina vode se kreće od jedan do 10 l što odgovara malim prskalicama za bašte i manje voćnjake.

Ako imate onu kapaciteta pet litara, a potrebno je imati koncentraciju 0,02 odsto, tada iz tabele možemo očitati da je potrebno u vodu dodati jedan gram ili jedan mililitar sredstva.

Za prskalice male zapremine

Druga tabela namenjena je proizvođačima koji imaju veće površine i omogućava im da brzo očitaju potrebne parametre za uspešno tretiranje biljaka, odnosno površina.

Podaci za prskalice sa velikom zapreminom

 


Tagovi

Tretiranje biljaka Doza Koncentracija Prskanje Količina prskanja Izručavanje količine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D