Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praznična trpeza
  • 31.12.2018. 18:00

Kako da smanjite bacanje hrane u vreme praznika

Većina onoga što smo pripremili u žaru prazničnog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Donosimo pet smernica kako da smanjimo bacanje hrane.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 243
  • 10
  • 0

U praznično vreme na našim trpezama se obično nalazi obilje hrane. Često i mnogo više nego što nam zaista treba. Većina onoga što smo pripremili u žaru prazničnog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Kako bismo u ovo praznično vreme smanjili količinu hrane koja se baca, treba da pratimo uputstva kako da efikasno iskoristimo hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka kupovine, pa sve do iskorišćavanja ostataka već pripremljene hrane.

Izdvojili smo pet ključnih smernica kako smanjiti bacanje hrane u vreme praznika.

5 ključnih smernica kako smanjiti bacanje hrane

  1. Unapred odredite potrebnu količinu hrane! Pre nego što počnete pripremu praznične večere, pažljivo isplanirajte koliko vam je hrane potrebno, s obzirom na broj ljudi i veličine porcija.
  2. Sortirajte namirnice! Tokom kupovine, čuvanja i pripreme, odvojite sirovu od gotove hrane. Tako možete izbeći kontaminaciju hrane i osigurati da hrana koju ste kupili bude bezbedna i samim tim pogodna za konzumaciju.
  3. Zamrznite hranu! Zamrznuti se može gotovo sve - od kupovnih proizvoda pre datuma označenog kao "najbolje upotrebiti do", do ostataka mesa i ostale kuvane hrane, kao što su ostaci praznične večere. Jednom odmrznutu, ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati tokom 24 sata nakon odmrzavanja.
  4. Označite hranu! Svakako dobra ideja je da se označi hrana koja je zamrznuta, te se takođe može označiti kog datuma je ona zamrznuta da bismo u svakom trenutku znali koliko će još hrana biti bezbedna za upotrebu.
  5. Iskoristite ostatke hrane! Ako ste, ipak, u prazničnom žaru pripremili previše hrane, dobra vest je da većinu ostataka možete iskoristiti za pripremu drugih obroka. Pripremljenu hranu, kao na primer ostatke pečene ćurke ili vekne od mesa, najpre treba ohladiti, staviti u plastične kutije i zamrznuti nakon nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti preko noći u frižideru ili mikrotalasnoj rerni, zatim dobro zagrejati, pa takve konzumirati ili ih možete iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.

5 saveta o zdravstvenoj bezbednosti hrane

U nastavku donosimo i pet saveta o zdravstvenoj bezbednosti hrane, koje morate da imate na umu da biste srećno i sigurno proveli praznike.

  1. Često perite ruke! - Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom pre i posle dodirivanja sirove hrane, nakon upotrebe toaleta i naročito nakon rukovanja sa ljudima. U slučaju da vam voda nije dostupna, uvek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Podsetite decu i goste na to da treba operu ruke pre jela.
  2. Ne zaboravite na sudoperu! - Kuhinjska sudopera je jedno od mesta sa najviše bakterija u vašem domu. Održavajte zato vašu sudoperu čistom, da biste izbegli širenje bakterija.
  3. Odvojte kašike za probanje i mešanje jela! - U idealnim uslovima, trebalo biste da koristite čistu kašiku svaki put kada probate hranu. Ili, kašikom odvojite jelo iz šerpe u kojoj kuvate u drugu posudu pre nego probate. To će sprečiti da bakterije iz vaših usta dođu u kontakt sa hranom.
  4. Ne ostavljate hranu predugo van frižidera! - Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje van frižidera može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u frižider i prema potrebi podgreavajte porcije.
  5. Bezbedno kupujte! - Prvo birajte namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osetljive namirnice (meso, mleko i mlečne proizvode), da bi one u što kraćem vremenu stigle do vašeg frižidera. Čim stignete kući, osetljive namirnice odmah smestite u frižider, a smrznute u zamrzivač da biste osigurali da ostanu zamrznute.

Tagovi

Praznična trpeza Bacanje hrane Planiranje Zamrzavanje hrane Sortiranje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.