• Zdrava hrana
  • 17.11.2017. 18:30

Kako očistiti jabuke od pesticida?

Da li je dovoljno da operemo voće pod mlazom vode kako bismo se rešili pesticida, saznajte u tekstu.

Foto: GoPlaces / Pixabay
  • 1.966
  • 93
  • 0

Kada želimo da pojedemo voćku, prvo je operemo pod mlazom vode. To radimo zbog higijene, ali mnogi od nas i zbog želje da uklone pesticide. Ali, da li je to efikasan metod?

Štetnost pesticida

Pesticidi plodovima pomažu da opstanu, kao i da odbiju štetne insekte, ali su štetni za naš organizam. Efekti zavise od vrste i količine koja se unosi. Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da pesticidi negativno deluju na razvoj nervnog sistema fetusa i dece.

Naučnici sa Masačusets Univerziteta testirali su nekoliko načina za uklanjanje pesticida sa voća, pri čemu su odabrali jabuke.

Najbolje rešenje - soda bikarbona

Jabuke su za početak potopljene u fungicid i insekticid i tako su stajale od nekoliko minuta, do celog dana. Potom su prane pod mlazom vode i u rastvoru vode i sode bikarbone. Nakon 15 minuta u ovom rastvoru, pesticid je nestao sa kore voća. Međutim, loša vest je da oko 20 odsto fungicida i četiri odsto insekticida, koje je voćka upila kroz koru, nisu mogli da se eliminišu.

Zato je savet ipak - da se jabuka oljušti.

Foto: GoPlaces / Pixabay


Izvori

B92


Tagovi

Jabuke Masačusets Pesticidi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.