Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uticaj padavina
  • 08.06.2023. 12:00
  • Zaječarski okrug, Knjaževačka sela

Kako oporaviti useve od poleganja, monilije i oštećenja od grada?

U knjaževačkim selima Vina, Bulinovac, Podvis, Jakovac, Debelica, Zubetinac, Zorunovac, pored kiše krajem maja i početkom juna padao je i grad, u pojedinim selima dva puta u periodu od petnaestak dana.

Foto: Jovana Cvetković
  • 271
  • 86
  • 1

Učestale kiše, temperaturne oscilacije i visoka relativna vlažnost vazduha obeležile su protekli mesec, da bi se nestabilno vreme nastavilo i u junu, što je dovelo do pojave bolesti kod mnogih poljoprivrednih kultura širom Srbije. Pored toga, mnogi poljoprivrednici nisu uspeli blagovremeno da posade papriku i paradajz na otvorenom polju, a oni koji su ipak to uradili, sada pokušavaju da oporave rasad od učestalih i jakih kiša, praćeni gradom. Takođe, ima i onih koji ne mogu da uđu u njive i obave redovnu primenu pesticida, što stvara dodatne probleme u proizvodnji. 

Monilija u višnji

U knjaževačkim selima Vina, Bulinovac, Podvis, Jakovac, Debelica, Zubetinac, Zorunovac, pored kiše krajem maja i početkom juna padao je i grad, u pojedinim selima dva puta u periodu od petnaestak dana. Poljoprivrednik iz sela Vina Goran Adamović gaji višnju na oko sedamdesetak ari i ne pamti da je maj nekad bio ovako kišovit.

Voćnjak će tretirati aminokiselinama

"Trudio sam se da blagovremeno obavim tretiranje višnje pesticidima i prihranom u svim fenofazama kad god je vreme dozvolilo. Međutim usled loše oplodnje, niskih temperatura u fenofazi cvetanja, hemijska sredstva nisu delovala pa je u mnogim zasadima došlo do pojave monilije.

Kasni mrazevi su takođe uticali na smanjenje roda ove godine, kao i česte padavine, a sada i grad koji je pao dva puta u kratkom periodu", kaže Adamović i dodaje da sa na plodovima uočavaju povrede, pa je iz tog razloga primenio sredstva koja sadrže aminokiseline kako bi se biljke, što je bolje moguće, oporavile.

"Pokošena" pšenica

U knjaževačkom selu Jakovac usled čestih kiša i grada koji je nedavno pao, došlo je do velikih šteta na pojedinim parcelama. Zvonko Dinić, poljoprivrednik iz ovog sela posejao je pšenicu na pedesetak ara koja nakon jakih kiša, vetra i grada u pojedinim delovima izgleda kao pokošena.

Polegao ječam će se oporaviti, ako prestanu kiše

"Pšenica je na nekim mestima potpuno polegla. S obzirom da imam iskustva sa poleganjem od pre par godina, mislim da neće biti značajnijih šteta, osim ako kiša ne prestane ili ponovo padne grad. Pored moje njive nalazi se i ječam koji je takođe polegao.

Ove godine sam zbog nestabilnog vremena, kasnog prolećnog mraza i silnih kiša ostao bez prinosa u zasadima dunje, šljive i višnje. Što se kukuruza tiče, jedna sam uspeo da istretiram njivu herbicidima, jer bi u suprotnom korov bio veći od gajenog useva", kaže Dinić i potvrđuje da je bilo jako teško mehanizacijom ući u njivu, te da je ova godina izuzetno teška za većinu poljoprivrednika. 

Biostimulatori kao opcija za oporavak

Milena Stevanović, domaćica iz Jakovca je tokom maja rasadila papriku i paradajz na otvorenom polju, međutim nakon nevremena praćenim gradom rasad je u lošem stanju, pa uz pomoć biostimulatora pokušava da ga oporavi.

"Najpre smo primenili fungicid na bazi bakra, a potom i mikrobiološko đubrivo, stimulator rasta kako bi rasad nastavio da se razvija, međutim, usled malog broja sunčanih dana i učestaih kiša to ide jako sporo. Nadamo se da će se vreme stabilizovati s obzirom da je sredina juna i da većina gajenih biljaka zaostaje u porastu", ističe Stevanovićeva i dodaje da je u zasadima voća u Jakovcu znatno smanjen rod, negde je potpuno uništen, usled kasnih prolećnih mrazeva, masovne pojave monilioze i učestalih kiša i grada. 

Nakon nevremena praćenim gradom rasad je u lošem stanju

Prema rečima inženjera ratarstva Gorana Radovanovića biljke treba držati u dobroj kondiciji uglavnom kontrolom EC i pH vrednosti u zoni korenovog sistema i upotrebom biostimulatora i mikroelemenata folijarno. Takođe ističe da nakon grada treba primeniti sredstva na bazi bakra, kao i đubrivo sa visokim sadržajem fosfora i kalijuma što povećava otpornost biljaka. 


Tagovi

Padavine Grad Nevreme Poleganje pšenice Monilija višnje Oštećenja od grada Zaostao rasad Biostimulatori Aminokiseline Goran Adamović Zvonko Dinić Milena Stevanović Goran Radovanović


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.