• Ptice
  • 22.11.2021. 10:00

Kako oterati ptice? Prvo sklonite svu hranu

Ptice su izuzetno korisne životinje, ali kada se nauče da posećuju balkone i terase mogu da postanu problem. Ne treba ih ubijati već iskoristiti sve što ne vole da ih oteramo.

Foto: Depositphotos/shymar52@gmail.com
  • 156
  • 15
  • 0

Prostor u kojem živimo delimo sa velikim brojem životinja. Kada imate otvoren balkon ili terasu, velika je verovatnoća da će ptice doći u potrazi za hranom. Najčešće se susrećemo sa golubovima, vrapcima i vranama koji u jatima okupiraju balkon na kojem pronađu hranu. Kada jednom otkriju gde je ima, veoma ih je teško oterati.

Osim što će ostaviti nered, uprljati prostor svojim izmetom, ptice su često prenosioci zoonoza - bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama. Prašina, perje, izmet mogu izazvati alergije. Ptičiji izmet nagriza boju, nameštaj, ogradu. Na ovaj način ptice ugrožavaju kvalitet života ljudi.

Ipak, treba imati na umu da su ptice izuzetno korisne i nikako ih ne treba ubijati i trovati. One za ishranu koriste veliki broj insekata, puževa i drugih štetočina.

Ptice kao saveznici u poljoprivrednoj proizvodnji

Ali, nije dobro imati ih u blizini domova. 

Privlači ih bilo kakva hrana

Teško ćete ih oterati sa balkona ili terase ukoliko ostavljate hranu ili otpad koji im može da posluži da naprave gnijezdo. Ne skladištite tamo stari nameštaj. Uklonite hranu, čuvajte je u kutijama, platnenim kesama. Kanta za smeće neka ima poklopac i držite je uvek poklopljenu.

Saksije i posude sa cvećem mogu biti izvor problema. Zalivanje obavljajte direktno u zemlju. Izlijte suvišnu vodu iz tanjirića jer se ptice mogu naviknuti da je piju. Ne ostavljajte saksije sa zemljom. Iskoristiće ih za kupanje u prašini (vrapci to posebno vole). 

Nikada ne hranite kućne ljubimce na terasi i ne ostavljajte posude sa vodom. Ptice će privući bilo kakva hrana, posebno kada padne sneg i ona postane nedostupna. Dakle, nemojte im ostavljati mrvice hleba ili zrnevlje na svom balkonu, terasi, prozorskoj dasci jer kad jednom nahranite pticu, budite sigurni da će dovesti celo jato.

S druge strane, ptice ne vole ljut ukus i to možemo iskoristiti da ih odbijemo. One su radoznale i probaće sve što vide, posebno zrnevlje. Možemo koristiti čili papriku tucanu ili u prahu, biber. Ptice će veoma brzo naučiti da povezuju vaš balkon i ljut ukus. Zbog toga će izbegavati da dolaze.

Čime ih uplašiti? 

Za plašenje može poslužiti sve što reflektuje svetlost. U tu svrhu možete iskoristiti stari CD, aluminijumsku foliju. Okačite ih da vise ili ih postavite duž ograde balkona. Naravno, ovakve stvari će biti efikasne kada je sunčan dan.

Postavite reflektujuće trake ili isecite aluminijumsku foliju. Osim što će odražavati svetlost, one će i šuštati na vetru.

Iskoristite balone i vrtuljke koji se pokreću na vetru. Ptice ne vole objekte koji su nestabilni.

Replike ptica grabljivica (igračke, kipove) postavite na balkon da im budu vidljive jer golubovi i vrapci ne podnose prisustvo grabljivica.

Različiti šiljci koji se postavljaju na spoljnu prozorsku dasku ili ogradu balkona će sprečiti ptice da slete na ta mesta.


Tagovi

Teranje ptica Kako Golubovi na balkonu Golubovi na terasi Ptice Kako oterati ptice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.