Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izveštaj EK
  • 11.10.2021. 18:00

Kako poljoprivreda EU podnosi rast cena sirovina?

Izveštaj Evropske Komisije o kratkoročnim izgledima za jesen 2021. nudi detaljan pregled za svaki poljoprivredno - prehrambeni sektor.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 394
  • 30
  • 0

Evropska Komisija je objavila Izveštaj o kratkoročnim izgledima za jesen 2021. koje nudi detaljan pregled najnovijih trendova i budućih izgleda za svaki poljoprivredno - prehrambeni sektor.

Ključni podatak je da su nakon oporavka privrede Evropske unije, SAD-a i Kine, cene sirovina značajno porasle. Konkretno, one za energente su u razdoblju od decembra 2019. do septembra 2021. "otišle gore" za 38 odsto što ima značajan uticaj na cene đubriva koje su u tom razdoblju skočile za čak 78 odsto. Dalje, širenje virusa korona naročito u Aziji utiče na lance snabdevanja širom sveta, pojačavajući napetost na tržištu.

Ipak, s pozitivnim izgledima i visokim otkupnim cenama ove godine, proizvođači ratarskih kultura u EU trebalo bi da mogu da ublaže veće troškove.

Raste proizvodnja žitarica

Proizvodnja žitarica je na nivou EU u porastu, s projekcijom od 294,8 miliona tona za sezonu 2021./22. To je povećanje od pet odsto u odnosu na lani. Rast je uglavnom podržan većom proizvodnjom pšenice koja se procenjuje na 131 miliona tona, što je 11,9 odsto više nego prošle godine.

S visokim cenama i povoljnim uslovima za pašnjački uzgoj predviđa se da će upotreba žitarica za stočnu hranu biti stabilna i iznositi 162,2 miliona tona. Proizvodnja uljarica se oporavila od prošlogodišnje i dosegla količinu od 30,4 miliona tona. To je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu sezonu.

Što se tiče šećerne repe, prognozira se rod od 75,1 tona po hektaru, a proizvodnja bi mogla da dosegne 113 miliona tona, što je povećanje od 13,6 odsto u odnosu na proteklu sezonu. U porastu je cena šećera pa je tako u julu prvi put zabeležena ona od 400 evra po toni, što nije bio slučaj od 2017. godine.

Međutim, proizvodnja ječma u EU je revidirana prema za četiri odsto manje na 52,4 miliona tona. Rezultat toga je niža proizvodnja u Španiji, Danskoj i Poljskoj. Izgledi za kukuruz ostaju pozitivni, naročito u Francuskoj, Rumuniji i Poljskoj sa predviđenim prinosima od 68,8 milionima tona.

Veća proizvodnja jabuka će rušiti cene?

Proizvodnja jabuka značajno će se povećati ove godine za 10 odsto na nivou EU i dosegnuti 12,5 miliona tona. To povećanje uglavnom dolazi iz Poljske zbog povećane površine pod zasadima ovog voća i povoljnim vremenskim uslovima. Ovo će zasigurno pritisnuti cene, ali će potrošnja i dalje ostati velika.

Dalje, očekuje se pad proizvodnje pomorandži u EU i to od tri odsto. Tako će ona doseći 6,4 miliona tona, a niže proizvedene količine rezultat su nepovoljnih vremenskih uslovaa u Italiji. Što se tiče potrošnje, ona će ostati visoka, a ove bi se godine moglo pojesti više ovog svežeg voća nego što će otići u preradu za sokove.

Krizne situacije u stočarstvu

Situacija na tržištu životinjskih proizvoda je mešovita. Cene u goveđem, živinarskom i mlečnom sektoru su uglavnom dobre, stoji u izveštaju. Međutim, s rastom onih za stočnu hranu i inputa, proizvođačke bi se marže mogle smanjiti. Velike farme muznih krava i goveda trebalo bi da imaju koristi od dobre dostupnosti trave ove godine.

Predviđa se da će otkup mleka u EU porasti za 0,3 odsto u 2021. u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, očekuje se smanjenje mlečnog krda za 0,9 odsto. Međutim, to bi se moglo nadoknaditi rastom prinosa, za 1,3 odsto.

Trenutno je sir i dalje najzastupljeniji proizvod u preradi mleka, podržan rastom izvoza. Sveukupno, njegov izvoz iz EU-a mogao bi da se poveća za četiri odsto do kraja ove godine. Međutim, procenjuje se da će se domaća upotreba povećati samo za 0,5 odsto. Što se tiče maslaca, očekuje se da će proizvodnja u EU ostati stabilna 2021., što je samo 0,1 odsto više u odnosu na 2020. Potrošnja bi mogla da raste slično kao i za sir, za oko 0,6 odsto.

Očekuje se da će se ona za govedinu u EU umereno smanjiti, za 0,5 odsto u 2021. To je uglavnom posledica smanjenja stada ovih životinja, zajedno s manjom potražnjom u uslužnim delatnostima. Izvoz na tržišta velikih vrednosti kao što su Japan, Norveška i Hong-Kong raste, što bi trebalo da dovede do ukupnog porasta izvoza govedine od 2021.

Tržište svinjskog mesa u EU suočava se s poteškoćama, sa značajnim rastom proizvodnje od 4,1 odsto u prvoj polovini 2021. godine, u kombinaciji s usporavanjem potražnje. To je dovelo do pada cena, pri čemu su proizvođači suočeni s visokim troškovima. Međutim, očekuje se usporavanje povećanja proizvodnje, s ovogodišnjim rastom od 1,7 odsto.

Sektor živinarstva takođe prolazi kroz izazovnu situaciju, s trajnim posledicama usled prisustva ptičjeg gripa, smanjene potražnje u ugostiteljskom sektoru i visokih troškova hrane. Očekuje se da će se proizvodnja smanjiti za 0,9 odsto u 2021. Istovremeno, izvoz iz EU će biti pod uticajem zabrana povezanih s influencom ptica, što će rezultirati padom od pet odsto u 2021. godini.

Ovčije i kozije meso se suočava s nedostatkom snabdevanja na globalnom i EU nivou, što dovodi do visokih cena. Predviđa se da će se proizvodnja povećati za 1,3 odsto do 2021. U smislu trgovine, visoke cene kao i nedostatak ponude zadržavaju proizvode unutar granica Unije.


Tagovi

Izveštaj Evropska unija Evropska Komisija Proizvodnja Kratkoročni izgledi Ratarstvo Voćarstvo Stočarstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.